Hopp til hovedinnholdet

Jeg veksler mellom under og overspising, kan jeg gå til legen?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Jeg har en del problemer som jeg tror er relaterte til hverandre, men vet ikke hva som burde gjøres. Jeg har gått opp og ned i vekt (har muligens en spiseforstyrrelse, har perioder med restriksjon og overspising som veksler). Det jeg lurte på nå er hårtap. Jeg har et triangulert området på siden av hodet ved hårlinnja/panna. Min mor sier det alltid har vært lite hårvekst der, men jeg føler det blir større og jeg mister mer hår enn det jeg ville kalt normalt. Er den noe kosttilskudd som jeg kan ta som kan forsterke håret/føre til mer hårvekst? Eventuelt kan jeg gå til lege? Min mor er imot å gå til helsetjenesten ved de fleste tilfeller, men skulle gjerne snakket med en profesjonell som er villig til å høre, både om hårtap og kosthold/spiseforstyrrelser.

Besvart 28.05.2018 21:27
 

Svar
Hei jente 16 år.

Jeg synes du skal gå til legen. 

Hårtap kan komme av blant annet stress. Du skriver at du veksler mellom å spise lite og spise mye. Dette kan gi kroppen din ulike stressreaksjoner. Jeg synes at du skal fortelle både om hårtapet og spisemønsteret ditt til fastlegen din. Om du er på vei til å utvikle eller om du har en spiseforstyrrelse er det viktig å komme raskt i behandling. 

For å komme seg ut av en begynnende spiseforstyrrelse er det viktig å få på plass regelmessige måltider med nok mat. Det anbefales at man spiser fire hovedmåltider per dag og mindre mellommåltider 2-3 ganger. Uten regelmessighet i måltidene, blir det fort til at man blir for sulten og det blir lettere for eksempel å overspise. 

Om du synes det er vanskelig å snakke med fastlegen din kan du også snakke med helsesøster på skolen din.

Jeg legger ved noen artikler du kan lese. 

 

Vennlig hilsen familieterapeut/sykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvhjelpsøvelser på veien mot å bli frisk av spiseforstyrrelse

Jente som veier seg selv (www.colourbox.com)

Øvelsene kan hjelpe deg med motivasjon til å ta imot hjelp for spiseforstyrrelsen. Det er viktig med hjelp for å bli bra. For å bli frisk av en spiseforstyrrelse, er regelmessige måltider helt avgjørende.

Les mer

Behandling av spiseforstyrrelser hos unge

Jente på baderomsgulvet ved siden av en vekt (colourbox.com)

Barn og ungdom som blir syke av spiseforstyrrelse har gode sjanser for å bli friske om de kommer i behandling. Det er spesielt viktig å komme raskt i behandling.

Les mer

Mister du hår?

Børste med hår på (colourbox.com)

Hårtap er mer vanlig enn man skulle tro, både for menn og kvinner.

Les mer

Tips til å spise riktig

Venner som spiser sammen (colourbox.com)

Med forskjellige råd i media kan der være vanskelig å vite hva man skal spise for å være sunn. Se her hva Helsedirektoratet anbefaler.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Spiseforstyrrelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om spiseforstyrrelser