Hopp til hovedinnholdet

Fått fliser i fingeren. Lurer på om det kan gi blodforgiftning. 

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg skulle ta ned stigen til loftet og da klarte jeg å få flere flis i hånden. Fikk bort de jeg så, men jeg tror kanskje det kan være en til der inne. Har prøvd å bruke nål (som jeg har brent) og pinsett for å prøve å åpne huden for å se om jeg ser noe, men det gjør jeg ikke. Jeg har konstant vondt og det er rødt/rosa. Kan dette føre til blodforgiftning? Er det farlig?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er vanskelig å si noe sikkert om hånden din, når jeg ikke har undersøkt dette selv. Ung.no kan ikke erstatte vanlig legehjelp. Derfor må en alltid oppsøke lege hvis det er noe akutt. 

Det er vanlig at huden bli litt rød, hoven og vond hvis man akkurat har hatt fliser og i tilleggpirket på huden. Du bør passe på å holde huden ren (vaske deg godt, rense osv). Eventuelle fliser pleier å komme ut av seg selv i løpet av 1-2 dager. Ofte hovner huden opp ekstra der, slik det blir lettere å få ut flisen. 

Skulle hånden din derimot bli mer rød, vond og hoven, eller går ikke over, bør du kontakte lege. (Enkten fastlegen din, eller til legevakt om det blir ille). 

Som regel går det veldig bra med små fliser. Blodforgiftning er når bakterier går over i blodet og lager betennelse i hele kroppen. Det er alvorlig, og man trenger sykehusinnleggelse. Man merker det godt hvis man utvikler sepsis. 

Det er svært sjeldent at små sår og fliser lager blodforgiftning her i Norge, men vanlig hygiene. Du kan passe på å rense godt, og følg litt ekstra med. Men du trenger ikke være bekymret for blodforgiftning. 

Vennlig hilsen legen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Akutt behov for helsehjelp

Ambulanse (foto: ung.no)

Alle kommuner i Norge har en legevaktordning for øyeblikkelig helsehjelp hele døgnet. Ring 116 117 for å komme i kontakt med legevaktsentralen i området der du oppholder deg. Er det akutt og står om liv, ring 113.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Hud & hår
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om hud & hår