Hopp til hovedinnholdet

Sliten, svetter og er kvalm, rister på hendene. Lurer på hva det er. 

Jente 17 år
 

Spørsmål

Jeg er en 17 år gammel jente som har kjent på det å være trøtt og sliten i ett par år nå. Jeg sover ofte noen timer på dagen før jeg legger meg relativt tidlig igjen. Nå i de siste månedene har jeg begynt å føle meg sykt varm, klam og svetter mye av tiden, menstruasjonen min har gått fra å være regelmessig og vare i 3/4 dager til å vare i en dag, to dager fri, også tilbake i en dag sånn i ny og ne. Hendene mine har også begynt å skjelve en del nå i det siste, spesielt den høyre. Merker også at etter jeg har spist ett måltid må det somregel rett ut igjen og tisser veldig mye. Har vært hos legen og tatt noen blodprøver, men han fant ikke noe annet enn D-vitamin mangel. Dette er nå 5 måneder siden og jeg merker ingenting forskjell selvom jeg har prøvd å tilføye mer av det.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Du har vært sliten lenge nå. Så har du også fått kvalme, ristninger i hendene, du svetter mye, og må ofte på do og tisser ofte. 

Du har en del symptomer og jeg kan ikke si sikkert hva dette kommer av, uten å ha undersøkt deg selv. Mange av de plagene du nevner, kan være normale å ha i en periode - men det kan også tyde på en sykdom. Også stress og psykiske plager kan gi symptomer som ligner på fysisk sykdom. 

Det trenger ikke være en sammenheng mellom de ulike symptomene dine. 

Du har alt vært hos lege, og legen fant kun vitaminmangel (slik jeg skjønner det). Hvis legen ikke finner en god forklaring, men man fortsatt har plager, bør man gå tilbake til legen. Da kan legen vurdere om man skal ha mer utredning (for mer sjeldne årsaker osv., om en skal få henvisning til spesialist osv). Eller om en kan få hjelp til å takle situasjonen slik den er. 

Men du bør uansett gå tilbake til fastlegen og be om mer hjelp. Ved langvarige plager bør man også tenke over om det er noe man sliter med, noe psykisk som kan påvirke dette. I så fall kan en prate om det med fastlege og helsesøster. Alt godt!

Vennlig hilsen legen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Svette

Svette (colourbox.com)

Når kjønnshormonene begynner å øke på i puberteten, er en av følgene også at man svetter mer og at svetten lukter litt mer. Det er spesielt testosteronet, det mannlige kjønnshormonet som påvirker svettelukten.

Les mer

Hvilke helsespørsmål kan ung.no svare på?

Gutt har smerter (www.colourbox.com)

Du kan finne svar på det du lurer på om kropp, helse og seksualitet på ung.no i tillegg til at du kan finne informasjon og få svar på mye annet du lurer på. Men ung.no erstatter ikke lege, helsesykepleier eller krisehjelp.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse