Hopp til hovedinnholdet

Svie og hoven i underlivet, lurer på hva dette er. 

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er en jente som klarte å tørke meg fra endetarmsåpningen og frem mot vagina. Etter den dagen klør og svir jeg i underlivet. Og det et ihvertfall 1,5 måned siden, kanskje mer til å med. Je har hovnet opp noen ganger fordi jeg klør meg for mye. Svien har dempet seg, men er der fortsatt. Har aldri hatt samleie eller noe lignende med et annen menneske eller noe gjenstander. Jeg er redd jeg har fått en seksuell overførbar sykdom, kan det stemme? Med tanke på at tarmbakterier kan ha kommet seg til vagina og rundt? Jeg små blør fordi jeg klær så mye o det danner se sår. Har jeg en seksuell overførbar sykdom? Hva må jeg eventuelt gjøre for å «blir frisk». Je har ikke hatt noe urinveisinfeksjon siden den dagen. Hva burde jeg gjøre?! Er det noe som jeg skal se etter? Jeg er eller ikke så komfortabel med legen min... Takk på forhånd! - Frustert 17 åring

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Du svir og klør i underlivet. Du mener dette kom etter at du tørket deg «bakfra og framover» for over 1 mnd siden. 

Det er vanskelig for meg å si sikkert hva dette skyldes, uten å ha undersøkt deg. Men du har IKKE en kjønnssykdom, når du ikke har hatt sex. 

Det høres heller ut som du har litt irritert og sår hud i underlivet. Dette er vanlig, og trenger ikke være en sykdom. Jeg tviler litt på at dette kommer av da du tørket deg feil. Det kan heller hende du f eks reagerer på noe (truseinnlegg, bind, dusjsåpen e.l.), og at du da blir sår i huden. 

Så kan dette også være sopp i underlivet. Sopp er ufarlig og kommer ofte av seg selv. Sopp gir sår, kløete og hoven hud, som kan være rød eller hvit. Behandlingen er reseptfri krem fra apotek. Så en kan egentlig prøve dette. Men første gang en mistenker sopp, skal en helst oppsøke lege først 

Så jeg vil anbefale deg å oppsøke lege. Da kan du få vite OM det er sopp eller hva det er, og du kan få behandling. Mange syns det er er vanskelig å gå til lege med intime ting. Du kan evt gå til lege ved Helsestasjon for ungdom, eller prøve å komme til hos kvinnelig lege. Men husk at leger er profesjonelle og har taushetsplikt. For dem er dette ikke flaut. 

Les gjerne artiklene under. Alt godt!

Vennlig hilsen legen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Gruer du deg til å gå til legen?

Fastlege (www.colourbox.com)

Er du redd for å gå til legen? Lurer du på hva du skal si, eller om legen har taushetsplikt?

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Gynekologisk undersøkelse - underlivssjekk for jenter

Gynekologstol (colourbox.com)

Å ta underlivssjekk for første gang kan virke skummelt og flaut. Men forberedelse gjør mester, og leser du denne artikkelen har du garantert mye mindre å grue deg for.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Underlivssjekk
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om underlivssjekk