Hopp til hovedinnholdet

Jeg liker ikke å snakke høyt i klassen, har jeg en type angst? 

Annet 15 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en person som ikke liker å snakke høyt foran klassen min, redd for å lese høyt og noen ganger når jeg skal snakke med en person eller flere eks. I en gjeng og familie, så vil ikke ordene alltid ut eller så hakker det litt (litt som stamming, men tror d ikke er det) og jeg må si ordet flere ganger kanskje. Jeg lurer på om jeg har en type angst for noe, og om jeg har det da så lurer jeg på hva den heter.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 14 år

Takk for at du skriver til oss i Ung.no!

Selv om det ikke er noen tørst, så er det du opplever veldig vanlig hos unge på din alder. Mange sliter med å være sjenerte og redde for å si noe feil eller dumme seg ut. Noe som igjen kan føre til at en da ikke helt finner de rette ordene eller stutrer litt når en snakker fordi en er litt nervøs. 

Det er vanskelig for meg å si om du har angst basert på det du skriver, fordi en da må ha flere samtaler med en person for å kartlegge det.

Denne type problematikk krever egeninnsats, vilje og mot når en tar tak i det. En må våge å gå utenfor egen komfortsone. Om du ønsker en endring er jeg sikker på at du vll klare det.

Den beste måten å bli bedre på å snakke høyt i klassen på og snakke i det hele tatt, er rett og slett å øve seg i hverdagen. Jo mer du utsetter deg selv for slike situasjoner, jo enklere blir det neste gang. Inntil en viss grad, så klart. Du skal ikke presse deg selv til noe du føler ødelegger mer enn det gagner deg.

Det viktig å snakke med noen på skolen som kan hjelpe deg. Det kan være en lærer du har tillit til, rådgiver eller helsesøster. De kan gjøre deg trygg på at du ikke skal settes i situasjoner du ikke ønsker eller er klar for å utfordre. 

Forbered deg god til timer hvor det forventes muntlig innsats, og bestem deg for at du skal si noe om temaet dere jobber med. Er du godt forberedt på forhånd, er det lettere å komme i gang. Øv det hjemme foran speilet på hva du skal si!

Det er alltid godt å ha noen som kan støtte og hjelpe deg når du strever på denne måten. Det er fint om du også kan snakke med foreldrene dine, slik at det kan hjelpe deg med motivasjon og støtte. 

En person som kan være der for deg, og som du kan få støtte hos er helsesøster på skolen din. Der kan du snakke om alt, og du får god hjelp. Hun vil også kunne vurdere og kartlegge om du har noen form for angst eller stamming i tillegg.

I artiklene nedenfor finne du gode råd og informasjon du kan ha nytte av.

Lykke til!

Med vennlig hilsen helsesøster, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Nervøs før framføringer eller presentasjoner?

Framføring i klasserom (colourbox.com)

Skal du presentere prosjektet ditt foran klassen? Eller er du trukket ut til muntlig eksamen og gruer deg veldig? Slik takler du nervene.

Les mer

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer

Sjenert eller sosial angst?

Usikker? (colourbox.com)

Du har sikkert følt deg sjenert noen ganger? De fleste vil kjenne på dette i noen situasjoner i livet, og noen vil merker det mer enn andre. Noen kan oppleve at de er mer sjenert i perioder av livet, for eksempel i ungdomsalderen.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Om selvfølelse og hva du kan gjøre for å bedre den

Gutt i en eng (colourbox.com)

Selvbildet og selvfølelsen påvirkes av mange forskjellige forhold. Når du vet mer om hva som påvirker selvfølelsen din, kan du også jobbe med å gjøre den bedre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse