Hopp til hovedinnholdet

Hvor dypt må en kutte for å kalle det selvskading. Hva er depresjon?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Vet ikke hvilket emne dette egentlig er, men hvor dypt kan man kutte i huden før det regnes som selvskading og hvordan vet man om man er deprimert?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 14

Å selvskade handler ikke om hvor dypt man kutter, men at man påfører seg skader. Selvskading kan være overfladisk kutting eller dypere kutting. De som selvskader forteller ofte at å påføre smerte på kroppen hjelper mot de vonde følelsene en strever med inni seg. Ved å kjenne smerte på for eksempel armen flyttes oppmerksomheten bort fra de vonde følelsene inni en til smertene på armen. På denne måte kjennes det bedre ut inni en fordi oppmerksomheten går fra det indre til det ytre (smertene på for eksempel armen). 

Selv om det kan virke som om selvskading hjelper for vonde følelser så er det en lite bra måte å forsøke å håndtere vanskelige følelser på. En får ikke endret de vonde følelsene (for eksempel tristhet), dessuten kan selvskading være farlig. Hvis det er slik at du selvskader vil jeg råde deg til å ta kontakt med enten foreldrene dine, helsesøster på skolen eller helsestasjonen for ungdom. Fortell hvordan du har det inni deg og at du selvskader. Sammen kan dere finne ut av hva slags hjelp du trenger for å få det bedre inni deg og dermed ikke ha behov for å skade deg selv. Kanskje trenger du behandling for eksempel på BUP.

Depresjon er å være trist og lei seg, nesten hele tiden, over en lengre periode (minst to uker). Den som er deprimert kjenner oftest ingen glede lenger for eksempel med å gjøre aktiviteter og å være sosial. Den deprimerte har også oftest mye mindre energi enn tidligere. Dessuten strever mange med depresjon med konsentrasjonsvansker, søvnvansker og har mange negative tanker om seg selv og fremtiden. Hvis du har det slik er det viktig at noen vurderer om du trenger behandling. Har du det slik så bør du også fortelle helsesøster eller helsestasjonen for ungdom om depresjonssymptomene dine, i tillegg til selvskadingen. 

Det er god behandling for både depresjon og selvskading. Det er derfor viktig at du er så åpen og ærlig som mulig når du forteller foreldrene dine, helsesøster eller helsestasjonen for ungdom om hvordan du har det. Først da kan de vurdere hva slags hjelp akkurat du trenger. 

Håper svaret var til hjelp for deg.

Hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvskading

Gutt lei seg

Det finnes mange myter om selvskading og om folk som selvskader. Grunnen til mytene er at så mange som egentlig ikke har peiling, tror at de har peiling.

Les mer

Depresjon

Deprimert gutt

Depresjon oppfattes ikke alltid som en sykdom. Verken av deg selv, menneskene rundt deg eller av legen. Symptomene er ikke alltid åpenbare. Mennesker med depresjon gjemmer ofte sin sykdom i stedet for å søke hjelp. Alle føler vi oss nedfor av og til, men depresjon er noe langt mere. Heldigvis kan behandling være til stor hjelp.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse