Hopp til hovedinnholdet

Strekkmerker på rumpa

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er en jente på 18 år som alltid har vært veldig slank. Når jeg var liten så var jeg veldig tynn av natur og folk trodde jeg hadde anoreksia. Den tiden er over men jeg er forstatt slank. Som jeg er veldig fornøyd med idag. Men jeg oppdaget tidligere strekkmerker på rumpa og lurer på hvorfor jeg kan ha fått det akkurat der så tidlig? Jeg vil si at jeg har litt stor og spretten rumpe (hvis d hjelper på spørsmålet). Jeg trener heller ikke noe særlig om dagen.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så bra at du er fornøyd med at du er som du er. Strekkmerker er overstrekking i kroppens underhud. I begynnelsen sees de som rosa til blåfiolette striper eller bånd kroppen. Strekkmerker kan oppstå på grunn av rask vektøkning, hurtig vekst, graviditet eller ekstremt vekttap. Noen ganger får man strekkmerker uten grunn. Nesten alle har det i en eller annen grad, og det er helt normalt.

Det finnes dessverre ingen dokumentert effektiv behandling mot strekkmerker. Kjerringrådene er mange, men ingen har vist å ha noen virkning. Tallrike kremer, balsamer og oljer - vitamin E-krem, kakaosmør, aloe vera lotion og olivenolje brukes av mange for å forebygge strekkmerker. Det er ingen forskning som beviser at disse tiltakene er effektive. Alt man smører på huden i håp om at det skal bedre strekkmerkene, trenger ikke så langt ned i huden som strekkmerkene sitter. Det har derfor ingen hensikt å bruke tid og penger på de produktene det reklameres for.

Når det er sagt, vil strekkmerkene etter all sannsynlighet blekne med tiden. Til å begynne med er de ofte blårøde, men etter hvert blir de mer hudfarget og mindre synlige.

Regelmessig fysisk aktivitet og et sunt kosthold, med mye frukt og grønnsaker, bidrar til å stramme opp huden og vil derfor gjøre strekkmerkene mindre synlige. Strekkmerker er som helt normalt og ikke farlig. Se også vedlagt artikkel.

Lykke til videre.

Vennlig hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Strekkmerker

Strekkmerker (colourbox.com)

Strekkmerker er noe mange bekymrer seg over. Visste du at det er veldig vanlig å få strekkmerker i puberteten, og at det beste du kan gjøre med dem er å akseptere dem som de er?

Les mer

Selvfølelse og kroppspress

Trist jente ser seg i speilet (colourbox.com)

Fra vi er unge blir vi utsatt for ulike skjønnhetsidealer. På grunn av dette føler mange at de ikke er bra nok, og sliter med dårlig selvfølelse. Må det være sånn?

Av Emilie, ungdomsjournalist

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse