Hopp til hovedinnholdet

Redd for gynekologisk undersøkelse på grunn av voldtekt.

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg sluttet på p-piller i oktober i fjor, siden jeg sluttet på de så har jeg kun hatt mensen fire ganger. Var til legen i dag for å høre litt med han, og han tok en del blodprøver for å sjekke hormonnivåene, stoffskifte osv. Han spurte også om jeg hadde hatt gynekologisk undersøkelse før, noe jeg ikke har, og at jeg egentlig burde det. Men han respekterte veldig at jeg ikke ville det nå. Men han oppfordret meg til å bli henvist til gynekolog etter å ha fått svar på blodprøvene, for å finne ut mer og der kan jeg også få tatt ultralyd. Problemet er bare at jeg aldri kommer til å få til å klare en sånn undersøkelse. Ble voldtatt for en stund tilbake, har aldri snakka med noen og har ikke lyst til å snakke med noen heller. Finnes det alternative måter å sjekke seg for PCOS og alt det der, eller evt. ta utvendig ultralyd? Vil helst slippe å forklare at jeg ble voldtatt og. Stresser meg ihjel akkurat nå.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 19 år,

Takk til deg som skriver til oss i ung.no.

Det er godt å høre at du har en lege som ikke presser deg til å gjøre undersøkelser du ikke føler deg klar for. Du må dessverre ha en fysisk undersøkelse for å kunne få en diagnose. Her kan du lese om diagnostikk og behandling av PCOS. Gynekologer er spesialister som har stor forståelse for at noen pasienter har hatt traumatiske opplevelser som gjør det ekstra vanskelig å ha en gynekologisk undersøkelse.

Du trenger ikke å fortelle gynekologen detaljene i hva du har opplevd, men det kan være fint om du klarer å si at du er nervøs fordi du har hatt en traumatisk opplevelse og at dette er din første GU (gynekologisk undersøkelse). Du kan be legen om å henvise til en kvinnelig gynekolog, du trenger ikke å oppgi noen grunn til det. Det er ganske mange unge kvinner som foretrekker kvinnelig gynekolog, særlig første gang. 

Vi synes det er veldig leit at du bærer på dette helt alene. Nå har du åpnet deg litt for ung.no og da håper vi det kan være første skritt til å søke om og få hjelp. Det kan være veldig godt for deg å ha noen å snakke med og som kan hjelpe deg til å forstå og bearbeide de tankene og følelsene du har knyttet til den uheldige opplevelsen du bærer med deg. Det er synd om den skal få legge skygge over livet ditt og ta så stor plass inni deg. Ved å jobbe med tankene og følelsene knyttet til opplevelsen du har hatt, så kan du få det mye bedre med deg selv og andre. 

Du kan gå til fastlegen din og be om en henvisning. Der behøver du heller ikke å si så mye om hva du har opplevd, men heller si noe i overskrifter. Fastlegen kan henvise deg til DPS eller til privat praktiserende psykolog med avtalehjemmel. Du kan også gå til Helsestasjon for ungdom og be om støttesamtaler der.

Vi har lagt ved flere artikler til deg og ber deg lese disse og følge rådene som gis.

Ta godt vare på deg selv! Vi ønsker deg alt godt.

Vennlig hilsen sykepleier og psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Voldtekt - vanlige reaksjoner

Jente bak en glassrute (colourbox.com)

Dette er først og fremst skrevet for deg som har opplevd å bli voldtatt. Her kan du lese om vanlige reaksjoner på en slik hendelse. Du får også gode råd om hva som kan være til hjelp på kort og lang sikt.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Gynekologisk undersøkelse - underlivssjekk for jenter

Gynekologstol (colourbox.com)

Å ta underlivssjekk for første gang kan virke skummelt og flaut. Men forberedelse gjør mester, og leser du denne artikkelen har du garantert mye mindre å grue deg for.

Les mer

Ungdom og psykisk helse

Alle mennesker opplever problemer. Det er normalt og naturlig å ha det vanskelig med følelser og tanker i perioder. Du kan være trist og nedfor, sint eller redd, men oftest går det over igjen. Varer det, er det lurt å prate med noen.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

- Jeg synes det er vanskelig å takle vonde følelser

Trist gutt (colourbox.com)

Jeg synes ikke det er så lett hele tiden. Noen ganger føler jeg at jeg er deprimert, men jeg tror kanskje jeg er lei meg. Hvordan skal jeg klare å komme meg ut av en vond følelse?

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse