Hopp til hovedinnholdet

Jeg er kjemperedd for å spy - hva gjør jeg?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er kjempe redd for spy. Hver gang jeg er kvalmen,hører at noen har kastet opp eller ser at noen kaster opp får jeg angst. Visst jeg kjenner spysmak i munnen blir jeg stresset og jeg får helt panikk. Det er ikke sånn at jeg hele tida er nøye på hygienen, men hører jeg at noen i hjemme eller i klassen gar kastet opp vet jeg ikke hva jeg skal gjøre. Jeg blir kvalm, stresset og jeg får panikk. Det er ekstra ille når jeg blir kvalmen når jeg skal legge meg/midt på natten. Jeg er redd for å sovne og spy. Da sitter jeg helt til jeg er alt for trøtt til å holde meg vaken. Hva skal en gjøre når en har emotofobia eller hva det heter?

Besvart 13.06.2018 22:17
 

Svar
Hei, jente på 15 år!

Takk for spørsmålet ditt!

Du forteller at du er redd for å spy og lurer på hva du skal gjøre.

Det finnes mange ulike fobier. Det å være redd for å spy er det mange som kjenner seg igjen i, men det kan være litt ulike grunner til at de ulike personene er redd for å spy.

Noen er redd for å spy fordi de er redde for at det skal være noe annet alvorlig galt på dem (at det å kaste opp blir et tegn på at noe er galt og at man er syk) mens andre kan være redd for å bli kvelt av sitt eget spy, for eksempel. Jeg vet ikke hva som gjelder for deg. Kanskje er det slik at du har hatt en ekkel opplevelse når du har spydd og bare tenker at dette synes du er skummelt i seg selv.

Jeg tenker uansett at du kan forsøke å spørre deg selv om hva som er det verste som kan skje. Det å spy er ikke farlig og det vet du helt sikkert selv også. Det kommer ikke til å skje noe galt dersom du spyr.

Det høres også ut som at du kanskje blir kvalm nettopp fordi du er engstelig for å spy. Det å gi ulike "symptomer" i kroppen mye oppmerksomhet fører ofte til at man får mer av nettopp disse symptomene. For eksempel dersom man blir engstelig når hjertet slår fort så slår hjertet enda fortere og man legger mer merke til det. Slik er det kanskje med kvalmen din også?

Jeg tror jeg ville forsøkt å si til meg selv at "spyr jeg nå så går det greit" heller enn å prøve å unngå å spy og prøve å kontrollere at du ikke skal spy (ved at du for eksempel sitter til du ikke klarer lenger og lignende). Ofte er det slik at dersom vi endrer måten vi oppfører oss på så vil hjernen også følge etter og registrere at du ikke lenger oppfører deg som at det er farlig å spy. Da vil ikke dette temaet få så mye oppmerksomhet lenger og angsten vil mest sannsynlig gå ned.

Dersom du merker at dette blir veldig vanskelig å snu alene så tror jeg at jeg ville snakket med noen som kan hjelpe deg! Du kan enten gå til helsesøster, helsestasjon for ungdom eller fastlegen din. Det finnes god hjelp for alle typer fobier og du kommer til å få det bra igjen!

Masse lykke til :)  

Med vennlig hilsen psykologen 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Angst

Jenter er redd og har angst (colourbox.com)

Ordet "angst" brukes ofte om frykt som kjennes sterkere enn det man kan forvente i situasjonen. Ofte kjenner man ulike sterke, kroppslige reaksjoner. Det finnes god hjelp for alle typer angstlidelser.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse