Hopp til hovedinnholdet

Jeg kaster opp etter å ha spist, uten å gjøre det med vilje.

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei! Eg har gjentatte gongar opp gjennom tenåra (usikker på når det starta, men det har skjedd så lenge eg kan hugse...) kasta opp maten etter eg har ete den. Eg kastar ikkje opp all maten, men noko av den. Det skjer heller ikkje heile tida - det går litt i periodar. Eg har ikkje framprovosert dette - det berre skjer. Eg har aldri tenkt at det har vore noko å brydd seg med - eg har vore vandt til at det har skjedd i ny og ne. Eg har tenkt at det kanskje har vore fordi eg har ete for mykje, men eg har ikkje alltid nødvendigvis gjort det heller. Etter å ha snakka med andre har eg skjønt at det ikkje er så normalt... Veit de kva det kan vere? Er det noko som helst?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Det er riktig at det ikke skal være slik at man kaster opp så ofte. Det er vanskelig for oss på ung å si hva dette kan være uten at vi vet mer om plagene dine. Det høres uansett ut som noe du burde snakke med en lege om så du får sjekket opp dette.

Det er vanskelig for oss å vite om dette er skikkelig oppkast eller bare det som kalles sure oppstøt eller refluks. Noen kan ha en litt slapp muskel nederst i spiserøret. Det gjør at man lettere kan få mat fra magesekken tilbake i spiserøret. Det er greit å få det sjekket opp, for kanskje er det noe du skal gjøre noe med. Ofte kjenner man litt smerter i brystet siden syren kan være sterk.  

Snakk med legen din så får legen din stilt deg flere spørsmål som vil gjøre det lettere å finne årsaken til plagene dine. 

Hilsen legen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Hvilke helsespørsmål kan ung.no svare på?

Gutt har smerter (www.colourbox.com)

Du kan finne svar på det du lurer på om kropp, helse og seksualitet på ung.no i tillegg til at du kan finne informasjon og få svar på mye annet du lurer på. Men ung.no erstatter ikke lege, helsesykepleier eller krisehjelp.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse