Hopp til hovedinnholdet

Hormoner og voksing

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei jeg så en video på YouTube, i videoen var det en dame som sa at hvis du «vokser» deg, skjer det et eller annet med hormonene. Jeg «vokser» meg i ansiktet. Hva er egentlig sannheten?, lurer litt på grunn av at puppene mine ikke vokser, jeg bruker liksom 65A

Besvart 18.06.2018 21:11
 

Svar
Hei

Så bra at du spør om det du lurer på. Jeg kjenner ikke til at voksing virker inn på hormonene i kroppen. 

Jeg tror ikke voksing i ansiktet virker inn på pubertetsutviklingen. Du er ung og mye kan skje med kroppen enda. Mange jenter opplever at puppene ikke er ferdig utvokst før de er 17-18 år. Mange jenter på din alder bruker bh størrelse 65A. 

Alle jenter får pupper. Noen får store, noen middels, andre får små. Noen har store brystknopper, andre helt flate knopper. Det er også helt normalt at den ene puppen er større eller ser annerledes ut enn den andre. Alle er altså forskjellige. Det er fort gjort at man ser på bryster i reklame og hos kjente kvinner på film eller i blader, og føler at disse ser veldig forskjellig ut enn slik det er hos deg. Ofte er ikke dette virkeligheten da mye blir redigert eller fikset på i dag.

Bryster består av fett, bindevev og melkekjertler, ikke muskler. Man kan derfor ikke trene seg til større bryster. Brystene er stort sett ferdig utvokst når man er ferdig med puberteten, men de kan endre seg senere i livet også. Noen kan få litt større bryster ved hormonpåvirkning som ved menstruasjon, ved bruk av hormonell prevensjon eller ved graviditet. Siden mye av brystene består av fett vil noen få større bryster når de går opp i vekt, og man kan også få mindre bryster hvis man går mye ned i vekt. Dette er ikke tilfelle hos alle.

Arv er den viktigste faktoren som bestemmer hvordan brystene skal se ut hos deg. Det er ikke bare fra mor man får disse genene, så man trenger ikke å få bryster i samme størrelse som moren din har.

Det finnes ingen medisiner, kremer eller andre behandlinger som massasje som gir større bryster. Det viktigste er at man prøver å bli fornøyd med det man har, og ikke sammenligne med det som ikke er virkelig. 

Håper dette er godt nok svar på spørsmålet ditt selv om jeg ikke konkret svarer på det du spør om. Se også vedlagte artikler.

Lykke til videre.

Vennlig hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Jenter og puberteten

Jente i undertøy (colourbox.com)

Når starter det og hva skjer? Mange lurer. En gang mellom 9 og 15 år starter det for jenter. Men det er store forskjeller.

Les mer

Puberteten - hva skjer?

Gutt tenker (colourbox.com)

Hormonene bobler i kroppen - kroppen er ikke lenger den samme og følelsene svinger. Hva skjer?

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse