Hopp til hovedinnholdet

Jeg har lyst til å prøve meg frem med tampong....

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg kjøpt min første BH, jeg har tidligere «stjelt» en av mamma’s gamle bh’er. Den er helt hvit uten noe mønster eller sånt. Jeg bruker 75A eller 75B (har målt) jeg bruker av og til String, men ser ikke på det som noe seksuelle plagg. Jeg får sikkert mensen i sommer men mamma tar ikke initiativ til å snakke og bh, kropp og mensen! Jeg fingrer ikke men har prøvd (var ikke helt min greie) jeg har lyst til å prøve meg fram med tamponger, men tør ikke å snakke/ sende melding til mamma om det. Takk på forhånd❤️

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for at du skriver til ung.no!
 

Så spennende med alt som skjer i puberteten! tipper du var stolt da du kjøpte din første BH!

Det er ikke alltid så lett for foreldre å vite når de bør ta praten om pubertet med barna sine. Da må kanskje barna starte praten selv :-) Hva med å spørre moren din om når hun begynte med BH, eller når hun fikk mensen? Da vil hun forstå at du er interessert og kanskje følge opp samtalen med flere spørsmål :-)

Når det gjelder tamponger finnes de i flere størrelser. Det kan være lurt å starte med den minste, men man må prøve seg frem til hva som passer. Det er ikke noen regel for når en kan begynne å bruke tampong, det kan en gjøre så snart en har fått menstruasjon. Husk å vaske hendene før og etter du skal ta ut tampongen og sette inn en ny.

Les først gjennom instruksen i pakken. Fjern emballasjen og rett ut uttrekkssnoren. Kontroller at snoren sitter godt fast og at den henger fritt ned. Hold tampongen forsiktig med fingertuppen under tampongen.

Slapp av og ta deg god tid. Hvis du er anspent, spenner du musklene. Plasser deg i en stilling som er behagelig for deg. Du kan enten sitte på toalettet med knærne godt fra hverandre, stå med lett bøyde knær, eller med den ene foten på toalettsetet.

Hold den nederste delen av tampongen mellom tommel og langfinger mens pekefingeren holdes på bunnen. Hold hudfoldene foran skjedeåpningen fra hverandre med den andre hånden. Slapp av og skyv tampongen forsiktig inn i skjeden så langt det går med pekefingeren, oppover og bakover mot korsryggen. Om det ikke går, trekk den litt ut og før den mot en av sidene. Tampongen skal nå sitte riktig. Du må sikkert skyve inn med det meste av fingeren før tampongen er på plass. Er det tørt i åpningen kan det være vanskelig å få den inn. Bruk da gjerne litt vaselin på tuppen av tampongen.

Uttrekkssnoren skal henge fritt utenfor kroppen og du skal ikke kunne kjenne tampongen. Fjern alltid tampongen før du setter inn en ny.

Tamponger er kun beregnet på å suge opp menstruasjonsvæske. Ikke bruk tampong mellom hver menstruasjon eller mot utflod, da bruker du truseinnlegg. Du bør skifte tampong hver 4. time og oftere hvis du blør mye. Du kan bruke tampong om natten, i inntil åtte timer. Bare husk å sette inn en ny tampong før du legger deg og skifte med en gang du våkner om morgenen.. Hvis tampongen er i for lenge, kan det oppstå bakterieinfeksjoner og du bør oppsøke lege med en gang.

Om man bader med tampong, må man bytte tampong med en gang man kommer opp av vannet. I tillegg til å suge opp menstruasjonsveske, vil tampongen også suge opp badevann som kan inneholde bakterier. Om man er mye inn og ut av vannet, bør man bytte tampong en gang i timen. 

Lykke til!

Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Mensen - sånn er det

Bind (colourbox.com)

Har du spørsmål om mensen? Lurer du på hva mensen egentlig er, hvor mye blod som kommer eller hva det betyr at den er uregelmessig, eller kanskje lurer du på noe om farge eller lukt eller hva menstruasjonssyklus betyr?

Les mer

Kåthet, onanering og orgasme

Gutt med buksene nede (colourbox.com)

I puberteten øker mengden hormoner som gir seksuell lyst - kåthet. Lurer du på noe om kåthet, onanering eller orgasme? Kanskje finner du svaret i denne artikkelen.

Les mer

BH - Hvordan finner du rett størrelse?

BH (colourbox.com)

Du kan begynne å bruke BH når du vil. Det er ingen fasitsvar på når du bør bruke BH.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse