Hopp til hovedinnholdet

Jeg har gått litt opp i vekt og trener mindre, tips til hva jeg kan gjøre?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei. Eg er en jente på 13 år og veier ca 55 kg. Eg sliter litt med mat , eg spiser hele tiden men blir aldri mett ,eg får bare lyst på mer mat . For ikke så lenge siden kanskje 2-4 måneder veide eg ca 53-54 kg om morningen, men når eg veide meg no veide eg 55 kg å om dagen 55-56, eg har spist litt usunne ting i det siste men eg klarer ikke å stoppe meg selv i å spise søte og usunne ting.Før eg gikk opp i vekt trente eg ca 3-4 dager i uken men så tokk ene treningen slutt så det ble bare mindre å mindre trening ,og eg har lagt merke til at kondisen har blitt litt å litt dårligere i det siste . Eg vil trene i sommeren men eg tørr på en måte ikke og gidder ikke med vil trene fordeom ,vil gjøre forandringer med kroppen min , bli tynnere ,mer muskler ,og veie mindre og ikke minst bedre kondis ,for eg går på fotball og håndball så der trenger eg litt muskler og kondis osv. Så har dere noen tips til Ka eg kan gjøre???

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Takk for at du kontakter ung.no!

Det er helt normalt at vekten forandrer seg litt når man er i tenårene. Du vil nok oppleve å gå litt opp i vekt de neste årene, det skjer med jenter når de kommer i puberteten. Jeg synes derfor ikke du skal bekymre deg så mye for dette. Hvis vekten går raskt oppover, så er det greit å tenke litt gjennom om det er noe man kan gjøre annerledes.

Du skriver at du er sliter med sultfølelse. Dette har vi skrevet en artikkel om, ta gjerne en titt på denne for tips! Vi har også skrevet en artikkel om hvordan man kan bli kvitt søtsuget, den finner du her.

Kondisjonen og formen forandrer seg fort når man kutter ned på treningen, som du selv har erfart. Ettersom du har lyst til å komme i bedre form, kanskje du kan prøve å finne en aktivitet som du liker? 

Jeg synes ikke du skal tenke på vekt og at du skal bli tynnere. Tenk heller at du skal være fysisk aktiv for å få en sunn kropp, ha energi og god kondisjon som gjør at du mestrer fotball og håndball som du går på.

Hvis du vil trene litt på egen hånd i sommer, så kan du prøve litt styrketrening hjemme? Her er en artikkel om hvilke øvelser man kan gjøre hjemme.

Hvis man skal klare å gjøre endringer i kostholdet og fysisk aktivitet så må man gå ordentlig inn for det. Denne artikkelen er en guide til hvordan man skal klare å få til endringer.

Vennlig hilsen

klinisk ernæringsfysiolog, for ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Vær stolt av den kroppen du har!

Jente med skateboard (Colourbox)

Tenårene er en tid der kroppen forandrer seg mye. I løpet av noen få år utvikles kroppen fra barn til voksen, og det er normalt å føle på usikkerhet og sammenligne seg med andre.

Les mer

Slik får du motivasjon til å trene

Knyter skolissene (colourbox.com)

Har du lyst til å trene, men mangler motivasjonen til å komme i gang? Ta en kikk på denne artikkelen og se hvordan du kan få motivasjon.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse