Hopp til hovedinnholdet

Jeg har voksesmerter og kramper i bena.

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei, jeg har slitt med voksesmerter hele livet mittt, spesielt når jeg vokste som mest. Jeg trodde at dette skulle gå over når jeg vokste, og faktisk hadde jeg et år eller to hvor jeg ikke var plaget av dette. Men nå det siste året har jeg slitt med voksesmerter i både armer og ben igjen. Er det slik at jeg kan ha dette for resten av livet mitt? Sliter også med at jeg får kramper i leggen om nettene som er ekstremt vonde, og noen ganger når jeg våkner opp på morgningen klarer jeg ikke å strekke ut armen fordi det er helt stramt og vondt. Har opplevd dette i begge leggene og begge armene. Ofte etter en krampe episode er jeg også ganske øm i leggen i flere timer etter på. Hva kan være årsakene til disse plagene, og hva skal jeg gjøre?

Besvart 10.08.2018 19:41
 

Svar
Hei!

Det høres ikke godt ut å ha så mye smerter i ben og armer. Kramper er også ekstremt ubehagelig og det er vanlig å føle seg støl og øm lenge etterpå. 

Det er mange årsaker til slike smerter som du beskriver. Ordet "voksesmerter" er egentlig litt misvisende, for det er ikke vist at det har noe med vokse å gjøre. Det er litt uklart hvorfor det dukker opp muskelsmerter, men man ser det mest hos barn i vekst. 

Det er nok lurt å snakke med legen din hvis dette har gitt deg plager lenge. Da kan legen undersøke deg og ta en blodprøve for å se om det er noen mineraler du mangler. Legen vil også kunne forhøre seg litt om hva slags aktiviteter du gjør på dagen, om du gjør noe som er veldig belastende for kroppen. For noen kan hard trening gi slike smerter som du beskriver. 

Hilsen legen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Hvilke helsespørsmål kan ung.no svare på?

Gutt har smerter (www.colourbox.com)

Du kan finne svar på det du lurer på om kropp, helse og seksualitet på ung.no i tillegg til at du kan finne informasjon og få svar på mye annet du lurer på. Men ung.no erstatter ikke lege, helsesykepleier eller krisehjelp.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse