Hopp til hovedinnholdet

I dag fikk jeg mensen for første gang.

Jente 14 år
 

Spørsmål

hei! i dag fikk jeg mensen for første gang. mamma viste meg hvordan jeg bruker vanlig bind og truseinnlegg

Besvart 10.08.2018 18:07
 

Svar
Hei jente 14 år.
Takk for at du skrev til ung.no
Så flott at du har fått menstruasjon! Og så flott at din mor har vist deg hvordan du bruker bind og truseinnlegg! 
Det er en overgang når man har fått menstruasjon. Man kan føle seg litt fremmed for seg selv, det skjer ting i kroppen som man kanskje ikke forstår  eller føler at man har kontroll på. Man skal lære seg å vaske seg ordentlig og man skal øve seg på bruke bind og truseinnlegg. Noen øver seg også på å sette inn tamponger. Du kan lese mer om dette i de vedlagte artiklene. 
Du kan helt fint ha gym selv om du har mensen. Det å bytte bind før gym/trening og etterpå blir fort en vanesak. Hvis du skal ha svømming eller bade, kan du øve deg på å sette inn tampong. Se den nest siste artikkelen. 
Det er så fint at du snakker med din mor om dette. Fortsett med det! Du kan også snakke med helsesøster på skolen når den begynner igjen,. 


Jeg håper dette er informativt og jeg ønsker deg alt godt!

Hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hurra for mensen!

Jente holder seg på magen (colourbox.com)

Har du noen ganger tenkt over de positive sidene ved mensen? Kanskje denne artikkelen vil gi deg et nytt syn på "tante rød".

Les mer

Mensen - sånn er det

Bind (colourbox.com)

Har du spørsmål om mensen? Lurer du på hva mensen egentlig er, hvor mye blod som kommer eller hva det betyr at den er uregelmessig, eller kanskje lurer du på noe om farge eller lukt eller hva menstruasjonssyklus betyr?

Les mer

Bind, tampong eller mensenkopp

Tampong (colourbox.com)

Mange stiller oss spørsmål om hvordan de skal bruke tampong, hvor ofte bind skal skriftes, hvilke størrelse man skal bruke og så videre. Her skal vi prøve å gi deg svar som kan være til praktisk nytte.

Les mer

Hvordan sette inn en tampong?

Tampong (colourbox.com)

Det kan være litt vanskelig å finne ut hvordan man skal sette inn en tampong. I pakken med tamponger ligger det bruksanvisning. Den er det lurt å se på. Noen tror at skjeden er for trang. Det er den ikke. Skjeden er svært tøyelig. Med litt øvelse, greier du å slappe av og få satt tampongen på plass.

Les mer

Jenter og puberteten

Jente i undertøy (colourbox.com)

Når starter det og hva skjer? Mange lurer. En gang mellom 9 og 15 år starter det for jenter. Men det er store forskjeller.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse