Hopp til hovedinnholdet

Har fått brun utflod, er det mensen? svir når jeg tisser, hva er det?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er 14bår å blir snart 15, jeg har ikke fått mensen ennå. For 5 dager siden hadde jeg kraftige smerter i magen, dagen etter på merket jeg ingenting, men dagen etter der igjen hadde jeg smerter i magen å utover dagen merket jeg brunt "slim" i trusa, i går hadde jeg noe som lignet brun utflod som jeg også merket i dag, i dag svei det når jeg skulle tisse, klokken 20.00. Jeg har aldri hatt sex

Besvart 12.08.2018 22:40
 

Svar
Hei jente 14 år.

Takk for at du kontakter Ung.no.

Det brune slimet i trusa, tyder nok på at du har fått mensen. Det er nok ingenting annet din blødning kan tyde på og i hvertfall ikke noe som er galt. 

Hvor mye blødning en får første gang en har mensen, kan variere veldig mye og det meste er helt normalt. Ofte er det slik at blødningene starter forsiktig med litt blod, slik du beskriver det, og øker på med blødning de neste dagene. Det er også helt vanlig at en kan kjenne på slike smerter som du beskriver.

Hvor mange dager blødningen varer kan varierer fra 3-7 dager, hos noen varer den enda lenger. Jeg anbefaler deg å føre en menskalender, der du skriver ned når du har mensen, på den måten vil du etter hvert få en oversikt over når du kan vente din neste blødning.

At du svir når du tisser, har nok ikke med at du har fått mensen, men kan være tegn på at du har fått en urinvegsinfeksjon i tillegg. Om det ikke går over og du i tillegg får feber, eller føler deg syk, må du straks komme deg til lege for en undersøkelse, slik at du kan få riktig behandling. Husk å ta med en urinprøve til legen.

Ta en prat med mamma om at du har fått mensen, slik at du får hjelp til å kjøpe bind. Fortell også at du svir når du tisser og trenger hjelp til å komme deg til fastlegen.

Jeg legger ved noen artikler om mensen og anbefaler deg å snakke med mamma og helsesøster på skolen om du trenger å vite mer.
Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Mensen - sånn er det

Bind (colourbox.com)

Har du spørsmål om mensen? Lurer du på hva mensen egentlig er, hvor mye blod som kommer eller hva det betyr at den er uregelmessig, eller kanskje lurer du på noe om farge eller lukt eller hva menstruasjonssyklus betyr?

Les mer

Utflod - til glede og bekymring

Undertøy på tørkesnor (colourbox.com)

Utflod fra skjeden er noe alle kvinner har. Normal utflod holder underlivet friskt og gir god glid ved samleie. Forandring i utfloden kan være et tegn på en ubalanse i bakteriefloraen i skjeden eller sykdom.

Les mer

Når kommer mensen første gang?

Jente tenker (colourbox.com)

Lurer du på når DU skal få mensen første gang? Det er ikke mulig å forutsi. Noen tegn kan allikevel fortelle deg noe om at den snart kommer igang. Les mer her om slike tegn og om andre ting om mensen du kanskskje har lurt på.

Les mer

Hvilke helsespørsmål kan ung.no svare på?

Gutt har smerter (www.colourbox.com)

Du kan finne svar på det du lurer på om kropp, helse og seksualitet på ung.no i tillegg til at du kan finne informasjon og få svar på mye annet du lurer på. Men ung.no erstatter ikke lege, helsesykepleier eller krisehjelp.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse