Hopp til hovedinnholdet

Jeg har kløe i underlivet, utflod, blødninger og smerter, bekymret.

Jente 17 år
 

Spørsmål

I det siste har jeg slitt med kløe i underlivet, hyppig illeluktende utflod og blødninger under samleie og flere dager etterpå. Samleie er blitt betydelig mer smertefullt. Jeg mistenker at det kan være klamydia eller bakteriell vaginose. Sist gang jeg hadde klamydia var symptomene kløe, svie ved vannlating og noe mindre blødninger. Partneren min testet seg for klamydia og testen kom tilbake negativ. Jeg aner ikke hva det kan være. -Bekymret

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 17 år.

Takk for at du kontakter Ung.no.

Jeg forstår at du er bekymret om du har kløe, smerter, illeluktende utflod og blødninger. Og mistenker du at det er klamydia, bør du straks oppsøke helsestasjon for ungdom for å teste deg.

Imidlertid kan din beskrivelse av dine symptomer også tyde på at du har fått en soppinfeksjon,.

Sopp er tilstede i skjeden i en naturlig balanse med gode hudbakterier hele tiden. Hvis det blir for mye av den kaller vi det en soppinfeksjon. Grunnen til at det utvikler seg til en infeksjon kan være at det blir er ubalanse i bakteriefloraen.

Dette kan komme av at man har brukt antibiotika, eller vasket seg med såpe i underlivet. Det kan også oppstå en infeksjon om underlivet utsettes for mye varme og fuktighet. Soppinfeksjoner kan også oppstå uten at man kan forklare hvorfor.

Sopp er ingen seksuelt overførbar sykdom eller kjønnssykdom. 

Soppinfeksjon hos jenter kjennetegnes av utflod som av og til er klumpete, den er hvitaktig og ligner på cottage cheeze. Det er ofte intens kløe eller svie.

Hvis du tror du har soppinfeksjon, kan du først kjøpe et reseptfritt soppmiddel på apoteket, f.eks. Canesten, Pevaryl eller Dactacort. Hvis ubehaget bare er inne i selve skjeden, kan du bruke vagitorie (stikkpille for skjeden). Hvis du også har plager i skjedeinngangen eller omkring kjønnsleppene, kan du bruke krem i tillegg. Les pakningsvedlegget med bruksanvisning nøye.

Hvis dette ikke hjelper, eller plagene øker på, anbefaler jeg deg å få en time hos fastlegen din eller lege på helsestasjon for ungdom.

Det er ikke farlig å bruke soppmiddel, selv om du ikke er helt sikker på at det er en soppinfeksjon.  Og det er heller ikke farlig å gå med en ubehandlet soppinfeksjon, men det kan være veldig ubehagelig.

Les også de artiklene jeg legger ved svaret.

Håper dette var til hjelp for deg og ønsker deg alt godt.Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Klamydia - fakta

Klamydia

Klamydia er den vanligste seksuelt overførbare infeksjonen, og de fleste som er smittet, merker det ikke. Alle bør teste seg når de bytter partner, så de ikke risikerer å gå med smitten lenge og smitte andre igjen.

Les mer

Utflod - til glede og bekymring

Undertøy på tørkesnor (colourbox.com)

Utflod fra skjeden er noe alle kvinner har. Normal utflod holder underlivet friskt og gir god glid ved samleie. Forandring i utfloden kan være et tegn på en ubalanse i bakteriefloraen i skjeden eller sykdom.

Les mer

Smerter ved samleie, hva kan det være?

Kvinne med smerter (colourbox.com)

Mange skriver til oss om at de har smerter eller ubehag ved samleie. Det kan være ulike årsaker. Det er mulig å finne ut av det og finne løsning på problemet.

Les mer

Hvilke helsespørsmål kan ung.no svare på?

Gutt har smerter (www.colourbox.com)

Du kan finne svar på det du lurer på om kropp, helse og seksualitet på ung.no i tillegg til at du kan finne informasjon og få svar på mye annet du lurer på. Men ung.no erstatter ikke lege, helsesykepleier eller krisehjelp.

Les mer

”Jenteplager” – små og større plager fra skjeden og i underlivet

Jente har smerter (colourbox.com)

Du ser plutselig noen nupper mellom kjønnsleppene som du ikke har lagt merke til før. Det klør eller kanskje skjedeåpningen litt sår? Mye av det som kan føre til bekymring, er helt vanlige små plager som går over av seg selv. Eller endringer som skjer fordi det er slik det skal være!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse