Hopp til hovedinnholdet

Vondt i brystet mellom ribbein med forverring når jeg ligger/puster inn.

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en jente på 13 år Jeg er veldig bekymret for meg selv, jeg har veldig vondt i brystet, mellom ribbeina og i hjertet (eller det føles værtfall slik). Har også noen problemer med å puste, og får spesielt vondt mellom ribbeina om kveldene når jeg skal legge meg. Er derfor veldig vanskelig og sovne fordi jeg ikke vet om jeg våkner igjen. Tør ikke fortelle det til mamma og pappa for de er veldig overbeskyttende. HJELP!!! Hva kan dette være var veldig redd først så jeg søkte opp på nettet (noe jeg vet jeg ikke burde gjøre) , men det kom opp mange forskjellige sykdommer. Trenger virkelig hjelp!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente

Takk for henvendelsen. Først er det viktig for meg å påpeke at vi her i ung.no ikke får stilt deg oppfølgingsspørsmål eller undersøkt deg slik at vi kan ikke komme med konkret diagnose eller behandlingsforslag. Når det er sagt så kan vi alltids komme med råd.

Først, det å bekymre seg for helsen sin er ikke godt og kan gjøre et menneske full av engstelse sånn som du beskriver her. Foreldre har mange forskjellige ansvarsområder overfor sine barn for å utfylle sine oppgaver som foreldre, det å søke helsehjelp for sine barn, dersom det er nødvendig, er en av dem. Tanken på å fortelle sine foreldre om noe som plager en er som regel mye verre enn å være åpen og fortelle hva det er som foregår. Se vedlagt artikkel om 'snakk med foreldrene dine om vanskelige ting'.

Du beskriver at du har vondt i brystet og at du føler at smerten er lokalisert mellom ribbenene og at du kanskje lurer på om det er lokalisert til hjertet. Du beskriver også at smertene kan bli verre hvis du legger deg ned og at du noen ganger føler du ikke får puste. Det er dessverre vanskelig for meg å komme nær en forklaring på dette over internettet uten å stille deg mange flere spørsmål og også undersøke deg. Smerter i brystet kan ha veldig mange forklaringer. Alt fra ingenting til mer alvorlige ting som trenger behandling, men det aller vanligste når man er 13 år er at dette er helt ufarlig og en tilstand som går over. Spørsmål helsepersonell ville spurt deg er hvor lenge dette har vart? Om det kom akutt eller gradvis? Om du er frisk fra før? Om du bruker noen medisiner? Om det er sykdommer i nær familie? Om du røyker? I hvilke situasjoner smertene oppstår og hvor lenge varer de? Har du andre symptomer? Har du nylig vært forkjølet og hostet mye? Eller har du skadet deg i aktivitet? har du gjort noe spesiell trening/aktivitet i det siste? Har du det bra på skolen og med venner? Er du bekymret for andre sykdommer? Som du skjønner er spørsmålene mange for å komme nærmere en forklaring på hva dette kan være som f.eks  ingenting som går over av seg selv, stølhet ellet trening, en infeksjon, helseangst eller et ribbensbrist. En alvorlig diagnose som gir tungpusthet, kanskje feber, brystsmerter med forverring ved innpust er blodpropp i lungene. Risiko for blodpropp i lungene er forbundet med arv på blodpropp i legger-lår/lunger, røyk, overvekt, graviditet, operasjoner, veldig lange flyreiser og p-piller. Men som nevnt tidligere er dette er som sagt langtfra den vanligste årsaken til brystesmerter i ung alder.

 

Jeg vil anbefale deg å snakke med dine foreldre om dette og dersom dette fortsatt er tilstede synes jeg du skal oppsøke lege for samtale og undersøkelse. Ikke vær redd, husk at helsepersonell er der for å hjelpe deg. Dersom du ikke vet hvem fastlegen din er kan du se artikkelen vedlagt. Dersom du skulle bli verre nå i helgen må du selvsagt oppsøke lege, legevakt i kommunen din, før fastlegen åpner kontorene sine til uken. Alt godt ønskes deg!

 

Vennligst hilsen legen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Gruer du deg til å snakke med foreldrene dine om vanskelige ting i livet ditt? Kanskje er du redd for hvordan de skal reagere? Her får du tips til hvordan du kan gå fram.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse