Hopp til hovedinnholdet

Har kyssesyken. Er redd for å smitte kjæresten.

Gutt 18 år
 

Spørsmål

Heisann. Jeg har hatt kyssesyken nå (akutt utbrudd for 3 uker siden) to uker siden jeg ble kvitt feber osv. Men lurte på når det er greit å ha intimkontakt (kyss) med kjæresten igjen. Vi er begge litt sånn småredd for at hun vil bli smittet av meg

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Du har fått kyssesyken, og er redd for å smitte din kjæreste. 

Kyssesyken veldig vanlig å ha/ha hatt. Nesten alle voksne har blitt smittet som barn/unge. Kun noen få av de som blir smittet, får sykdommen. De fleste vet ikke om at de har  hatt det (da kan man bare se det på blodprøver). 

Det er godt mulig at din kjæreste alt har blitt smittet avandre, eller at andre kommer til å smitte henne. Viruset som lager kyssesyken, er vanskelig å unngå. Og mennesker kan skille ut viruset i flere år.

Jeg tenker det ikke er nødvendig at dere må unngå kontakt. Det holder vanligvis med at en ikke kysser/deler glass i den akutte fasen (så lenge en hoster og føler seg syk selv). 

Hvis det er veldig viktig for din kjæreste å unngå dette, så kan hun teste seg (med blodprøver), for om han har fått smitten eller ikke. Slike blodprøver kan tas på vanlige legesentre. Dette gjelder kun hvis din kjæreste har spesielle sykdommer, lavt immunforsvar e.l. 

 

De fleste trenger altså ikke spesielle tiltak for å unngå smitte, da risikoen for at de alt er smittet, er ganske stor. 


Vennlig hilsen legen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Kyssesyken – hva er det?

Syk gutt på senga (colourbox.com)

Svært mange unge rammes av monoukleose - eller kyssesyken. Men hva er det egentlig? Og hvordan vet du om du er smittet?

Les mer

Alt du trenger å vite om helsa og sykdommer

Lurer du på noe om en diagnose, anbefaler vi deg å bruke kvalitetssikrede informasjonskanaler. På helsenorge.no finner du kvalitetssikret info om helsetema og om ulike symptomer og sykdommer.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse