Hopp til hovedinnholdet

Er dette tics og hva er forskjellen på tics og tourettes syndrom?

Gutt 13 år
 

Spørsmål

Hei, i det siste har jeg merket noe litt rart med mine yngre brøde. Jeg merket først at han eldste begynte å kremte med gjevne mellomrom og blinket hardt med øynene. Dette har holdt på i noen måneder nå. Han har problemer med å stoppe det selv. En stund senere merket jeg at min andre bror også begynte å blinke ukontrollert. I tillegg beveger han noen ganger hodet til siden og tilbake. Jeg trodde at dette kanskje kunne være tics. Kan det stemme? I så fall; Hva er forskjellen på Tics og touretts? Er tics arvelig? Kommer det til å gå over? Kan det utvikle seg?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk til deg som skriver til oss i ung.no. 

Vi her i ung.no kan ikke svare på om brødrene har tics eller ei, siden vi ikke kjenner til dem annet enn hva du beskriver kort her. Jeg synes du skal snakke med foreldrene dine om hva du har observert og om bekymringen din. 

På nettsiden til Touretteforeningen finner du mer informasjon og her touretteforeningen.no/index.php?id=1270 kan du få litt mer informasjon om tics og Tourettes syndrom.

Ofte avtar intensiteten av tics etter at barnet/ungdommen har fått en diagnose, fordi stressnivået synker. Det bør gis generell informasjon om Tourettes syndrom: det typiske forløpet, komorbide tilstander (viktig å informere uten å skape angst), og eventuelt tilby hjelp med å informere læreren og tilrettelegge skolesituasjonen dersom det er behov for det.Det finnes behandling for Tourettes; touretteforeningen.no/avdelinger/foreningen/tourette-syndrom/venstermeny/tourette-syndrom-artikkel/hrt-ticskontrollerende-behandling/?tx_cal_controller%5Bcategory%5D=1&cHash=d6943b8abb

Forskning viser til at det er en høy grad av arvelighet hva gjelder blant annet tourettes syndrom. 

Håper dette var til hjelp for deg.

Ta godt vare på deg selv! Jeg ønsker deg alt godt. 

Vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Det er ikke så rart. Jo eldre du blir, jo mer avstand opplever du nok til dem og det er normalt. Men foreldre er ikke like håpløse som du tror.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse