Hopp til hovedinnholdet

Har dere en rask og enkel måte å bli tynn på?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Jeg er 13år og 153cm høy og jeg veier 57-59kg. Jeg er litt skjul. Ikke tynn men ikke sånn veldig skjul. Jeg er mitd i mellom. Min største drøm er å bli tynn. Jeg vil kunne gå i klær og bikini uten å føle at alle ser på meg og tenker "for en skjuk jente". Hater gym og er veldig lat. Og jeg spiser mye usunt. Så jeg lurer på om dere har en RASK og ENKEL måte å bli tynn på.

Besvart 14.09.2018 20:26
 

Svar
Hei!

Tusen takk for at du skriver til oss, jente 13 år!

Det er mange ungdommer på din alder som drømmer om å se annerledes ut enn det de gjør. Dessverre er det mange ungdommer som er misfornøyd med hvordan de ser ut.

Du er i en alder der du vokser raskt. Hvor fort man vokser og utvikler seg er helt individuelt. Det betyr blant annet at ungdom på din alder kan se veldig forskjellige ut. Det kommer av at puberteten starter til ulik tid hos alle, og går i ulik fart. 

Kroppen og hjernen utvikler seg veldig. For å kunne utvikle seg riktig og på best mulig måte trenger både kroppen og hjernen nok og riktig næring. Det betyr at man må spise mat som er næringsrik og bra og man må spise riktig mengde. Akkurat hva som er lurt å spise kan du lese om i artikkelen jeg har lagt ved. Sukker og usunne ting er ikke bra for kroppen, det vil si de gjør ingenting godt for oss. Det som kan skje hvis man spiser for mye dårlig mat er at man kan bli overvektig. 

For å holde en stabil vekt er det viktig at man er aktiv og trener i tillegg til at man spiser riktig. Det er mange måter å være aktiv på, man behøver ikke å jogge hver eneste dag. Finn ut hvilke tilbud som finnes der du bor. Kanskje finner du en aktivitet som du liker? 

Jeg kan ikke fortelle deg hvordan du skal bli tynn på en rask og enkel måte. Dersom du har behov for å gå ned i vekt skal du ikke gjøre det alene! Du må ha voksne rundt deg som kan vurdere om du trenger å gå ned i vekt og så hjelpe deg med det. 

Jeg synes du skal gå til helsesøster på skolen. Helsesøster kan måle og veie deg og finne ut om du har behov for å gå ned i vekt. Helsesøster kan også mye om kosthold, trening og pubertet og har mye erfaring med å snakke med ungdom som ikke er fornøyd med kroppen sin. 

Jeg håper dette var til hjelp for deg!

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vær stolt av den kroppen du har!

Jente viser tommel opp (colourbox.com)

Tenårene er en tid der kroppen forandrer seg mye. I løpet av noen få år skal kroppen utvikles fra et barn til en voksen, og i denne perioden er det normalt å føle på usikkerhet og å sammenligne seg med andre.

Les mer

Lurer du på hva det er vanlig å veie?

Vekt

For tykk, for tynn eller rett og slett passe - hva er normalt? Det kan være vanskelig å vite. Dersom du ønsker en vurdering av vekta di anbefaler vi at du snakker med fagpersonell som lege, helsesykepleier eller ernæringsfysiolog.

Les mer

Om selvfølelse og hva du kan gjøre for å bedre den

Gutt i en eng (colourbox.com)

Selvbildet og selvfølelsen påvirkes av mange forskjellige forhold. Når du vet mer om hva som påvirker selvfølelsen din, kan du også jobbe med å gjøre den bedre.

Les mer

Jenter og puberteten

Jente i undertøy (colourbox.com)

Når starter det og hva skjer? Mange lurer. En gang mellom 9 og 15 år starter det for jenter. Men det er store forskjeller.

Les mer

Tips til et sunt, balansert og variert kosthold

Tallerken (colourbox.com)

Vet du hvorfor det er lurt å spise sunt og variert? Syns du det er vanskelig å vite hvordan du får det til? Her er noen gode tips.

Les mer

Tren og ha det gøy!

Jente jogger (colourbox.com)

Her finner du råd for hvordan du kan finne glede ved bevegelse og aktivitet, enten du er vant til å trene eller ikke.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse