Hopp til hovedinnholdet

Jeg er redd for å bli dømt på grunn av kroppen min

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei jeg sliter med at jeg ikke klarer å se meg selv et bra sted. jeg er for feit føler jeg og redd for å bli dømt pga kroppen min. jeg er 176 og veier 102kg er det normalt? er jeg for stor? så jeg vet ikke hvem jeg skal snakke med. jeg trener opptil 5 dager i uken men jeg er fortsatt den samme. jeg gråter meg slev til søvn nesten hver natt. -jente 14 år.

Besvart 25.09.2018 20:52
 

Svar
Hei!

Tusen takk for at du skriver til oss, jente 14 år!

Når jeg ser på vekten din i forhold til høyden din og alderen din veier du nok litt mye. Det er mange faktorer å ta med i vurderingen av vekt. Det vil si at det er mange ting som påvirker vekten. For eksempel gener, muskelmasse og benbygning. 

Det er kjempeflott at du er så aktiv! Du skriver ikke hva du trener, men kanskje er det noe som gjør at du får store muskler og er sterk. Det påvirker vekten å være sterk. Å trene opptil fem ganger i uken er veldig bra. 

Det er viktig at du ikke begynner å slanke deg på egen hånd. Hvis det er nødvendig for deg å gå ned i vekt skal du gjøre det under veiledning av voksne, gjerne med hjelp av både foreldre og fagpersoner. 

Du har mange negative tanker om at du er for stor og at andre skal se ned på deg fordi du er det. Disse tankene gjør at du ikke har det bra og at du gråter deg i søvn. Slik skal det ikke være. Når du har det så vanskelig er det viktig at du snakker med noen om det. 

Jeg synes du skal ta kontakt med helsesøster, enten på skolen din eller på helsestasjon for ungdom der du bor. Helsesøster har mye erfaring med å snakke med ungdom og kan mye om vekt, kosthold og trening. Dermed kan han/hun hjelpe deg med hvordan du kan gå ned i vekt. Helsesøster vet også hvordan du kan øve deg på å endre tankene dine om deg selv slik at du får bedre selvbilde og kan bli mer glad i deg selv.

Du kan også snakke med foreldrene dine om hvordan du har det. Hvis du skal gå ned i vekt må foreldrene dine også være med på laget. De må hjelpe deg ved å sørge for at du har tilgang på riktig mat for eksempel. 

Jeg håper dette var til hjelp for deg! 

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting!

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Det er ikke så rart. Jo eldre du blir, jo mer avstand opplever du nok til dem og det er normalt. Men foreldre er ikke like håpløse som du tror.

Les mer

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Få hjelp om du strever med vekten

Baderomsvekt (colourbox.com)

Ikke gå alene med din bekymring for vekten. Få hjelp hos helsesykepleier eller fastlege.

Les mer

Selvfølelse og kroppspress

Trist jente ser seg i speilet (colourbox.com)

Fra vi er unge blir vi utsatt for ulike skjønnhetsidealer. På grunn av dette føler mange at de ikke er bra nok, og sliter med dårlig selvfølelse. Må det være sånn?

Av Emilie, ungdomsjournalist

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse