Hopp til hovedinnholdet

Har tatt MDMA. Har hjertebank og flere andre plager.

Gutt 18 år
 

Spørsmål

Hei Jeg har tatt MDMA et par ganger.skulle ta det en siste gang på slutten av smrferien. jeg hadde før denne turen vært til lege pga hodepinne og flankesmerter, noe jeg trodde kanskje kunne komme av MDMA jeg tok 1 måned tidligere. alle prøvene var bra, det skyldtes stress sa han. tok det uansett, men under trippen fikk jeg blant annet sting og ble "normal" et par ganger. dagen etter våknet jeg og følte meg generelt uvell, ikke som de andre gangene. jeg hadde flankesmerter og følte at hjerte ikke var som det skulle. så gikk dette seg til etter en uke. men da begynte jeg å få vondt i lever regionen. nå 2 måneder etter plages jeg gjevnlig med hjertebank hvor jeg føler at klaffene ikke slår rytmisk, men hver for seg. samt at jeg blir øm i venstre arm blir "rar" og frykter for livet . dro på sykehus hvor de tok ekg. nyrer og lever prøver hvor alt var bra. men jeg plage fortsatt. føles ut som det bare blir verre og verre. stresser også mye over at når det tar ekg har jeg ikke hjertebank.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

MDMA er virkestoffet i Ecstasy. Det gir en rus, men kan også gi skadelege bivirkninger i kroppen, f eks i nyrene, ved at hjertet slår raskere osv. Dette gjelder for «rent» ectstasy. Ulovlige rusmidler er ikke kontrollerte, og man vet aldri ekstrakt HVA en tablett faktisk inneholder. Stoffene man blander med, kan være skadelige i seg selv.

Det er bra du har fått en sjekk på sykehus. Hvis du er plaget av episoder av hjertebank, kan du si dette til legen. Da man man få en 24 timers-måling (man går med opptakerutstyr på hele døgnet), eller en ukes-måling; for å oppdage episoder av hjertebank.

Den følelsen du har, av at hjerteklaffene ikke slår synkront, minner litt om ekstraslag. Dette er ikke farlig, så lenge det ikke blir for mye av det.

Jeg vil uansett råde deg til å kontakte lege hvis du har episoder av hjertebank som ikke er blitt undersøkt/målt når du hadde det. Ofte er følelsen av hjertebank, i virkeligheten ekstraslag. Slike ekstraslag er ubehagelige, men heldigvis som regel ikke farlige. Forhåpentligvis kan du få en beroligense av legen når du får dette sjekket ut nærmere.

Vennlig hilsen legen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Spørsmål om rus? Spør RUStelefonen!

Rustelefonen

Hva er khat? Hva er bivirkningene av amfetamin? Hvor full blir jeg av en sekspakning øl? Blir man kåt av Ecstasy? RUStelefonen gir deg faktabaserte, ikke-moraliserende svar og du er anonym.

Les mer

Hvilke helsespørsmål kan ung.no svare på?

Gutt har smerter (www.colourbox.com)

Du kan finne svar på det du lurer på om kropp, helse og seksualitet på ung.no i tillegg til at du kan finne informasjon og få svar på mye annet du lurer på. Men ung.no erstatter ikke lege, helsesykepleier eller krisehjelp.

Les mer

Tips når du vil endre en uvane eller slutte med noe

Rødt kryss på kalender (foto: ung.no)

Ønsker du å slutte med noe, starte med noe eller forandre på noe? Ønsker at de nye vanene skal vare? Her får du noen råd som kan være til hjelp så det ikke bare blir med et halvhjertet forsøk eller bare med tanken.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse