Hopp til hovedinnholdet

Jeg tror jeg kanskje har soppinfeksjon eller skjedekatarr.

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg tror jeg kanskje har soppinfeksjon eller skjedekatarr. Jeg har lest veldig mye på nett, og jeg er ganske sikker på at jeg har det i og med at jeg har mange av symptomene. Men jeg vet ikke helt hvordan jeg skal gjøre det med lege og sånn. Kan jeg dra til legen uten mamma siden jeg er under 18? Må jeg dra til gynokolog? Jeg har ikke snakket med moren min om det siden jeg synes det er veldig ydmykende. Jeg er redd for at det er farlig siden jeg har gått med plagene og symptomene i en stund nå. Og en ting til, er det vanlig å shave underlivet før man drar til lege for å sjekke der nede?

Besvart 26.09.2018 19:24
 

Svar
Hei

Det er veldig mange som gruer seg for å prate med moren sin om plager fra underlivet. Det føles både kleint og flaut og det er vanskelig å finne ut hva man egentlig skal si. Men om man først tørr, vil de aller fleste oppleve at de møter både forståelse og god hjelp, så det kan absolutt være verdt et forsøk. Er det vanskelig å si det, kan du jo forsøke å sende en sms eller vise henne det du har skrevet her. Så prøv og gjøre et forsøk, jeg er sikker på at du vil bli positivt overrasket.

Har du fått en soppinfeksjon eller en skjedekatarr, kan dette trenge behandling. Sopp i underlivet er noe de aller fleste jenter opplever, og det er ikke noe å skamme seg over. Det er heller ikke farlig, bare ubehagelig. Symptomene kan være kløe, svie, hvit klumpete utflod som kan ha syrlig lukt. Sopp i underlivet kommer av at bakteriefloraen i underlivet endres og er ikke en seksuell overførbar infeksjon. Det er lett og behandle med stikkpiller eller krem. Dette kan kjøpes reseptfritt på apoteket og det er ingen aldersgrense. Det ligger bruksanvisning i pakken som du kan følge. 

Om du har fått en skjedekatarr, er det mulig at du trenger antibiotika for å behandle denne. Det mest vanlige er en infeksjon som heter bakteriell vaginose(skjedekatarr) Dette gir en lukt som kan minne om gammel fisk. For at du skal få riktig behandling, anbefaler jeg at du får dette undersøkt

Du trenger ikke bruke fastlegen din dersom du synes det er vanskelig. Du kan oppsøke helsestasjon for ungdom. Der vil du treffe både lege og helsesøster og få hjelp. Det er dessuten et gratistilbud. Du trenger ikke å fortelle moren din at du har snakket med helsesøster eller legen på helsestasjon for ungdom, om du ikke ønsker det. Du trenger heller ikke å shave underlivet ditt, dette er faktisk aldri nødvendig uansett.

Ønsker deg lykke til. 

Vennlig hilsen jordmor, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

”Jenteplager” – små og større plager fra skjeden og i underlivet

Jente har smerter (colourbox.com)

Du ser plutselig noen nupper mellom kjønnsleppene som du ikke har lagt merke til før. Det klør eller kanskje skjedeåpningen litt sår? Mye av det som kan føre til bekymring, er helt vanlige små plager som går over av seg selv. Eller endringer som skjer fordi det er slik det skal være!

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Utflod - til glede og bekymring

Undertøy på tørkesnor (colourbox.com)

Utflod fra skjeden er noe alle kvinner har. Normal utflod holder underlivet friskt og gir god glid ved samleie. Forandring i utfloden kan være et tegn på en ubalanse i bakteriefloraen i skjeden eller sykdom.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Underlivsplager
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om underlivsplager