Hopp til hovedinnholdet

Påvirker koffein veksten min?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei Jeg er begynt på ungdomsskolen for ca 1 måndesiden og er blitt veldig glad i iskaffe osv... jeg går på veksthormoner og føler meg ikke spesielt høy, men er ikke spesielt lav. De som pleide og være på min høyde på barneskolen er blitt ca 5-10 cm høyere en meg,(tror jeg) Det er en stund til jeg skal til legen igjen og lurte på om iskaffe påvirker veksten mye. Er veldig glad i det og drikker det ca tre til fire ganger i uken. Jeg har prøvd og lavere og drikke det men klarer det ikke. Noen tips?? Hilsen jente 13

Besvart 30.09.2018 22:19
 

Svar
Hei!

Takk for ditt spørsmål til ung.no!

Iskaffe inneholder en god dose koffein. Det inneholder faktisk mer koffein enn energidrikken Redbull. Helt generelt så anbefaler vi ungdom å begrense inntaket av koffein. Koffein er et sentralstimulerende stoff, som betyr at det påvirker både hjernen og hjertet vårt. Når man inntar koffein kan man bli rastløs, urolig, våken, få hjertebank, bli svimmel og ha problemer med å sove. Desto mer koffein man drikker, og desto yngre man er, desto mer av disse plagene kan man få. Opplever du noe av dette når du drikker iskaffe?

Uavhengig av bruk av veksthormon så bør man som ungdom være forsiktig med å drikke Iskaffe, kaffe, energidrikker o.l. Desto mindre man drikker av det, desto bedre er det. Og om man opplever noe ubehag når man inntar det, bør man i alle fall unngå det.

Tidligere mente en at koffein hemmet veksten hos barn, nå er en ikke lenger så sikker på dette. Jeg finner lite forskning på koffein kombinert med veksthormon. Så dette kan jeg ikke svare så nøyaktig på. Jeg tenker nok at en iskaffe i ny og ne ikke er farlig. Du bør ikke drikke det ofte (daglig). Men sikkerhets skyld bør du spørre legen din om dette. 

Vennlig hilsen

klinisk ernæringsfysiolog, for ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Puberteten - hva skjer?

Gutt tenker (colourbox.com)

Hormonene bobler i kroppen - kroppen er ikke lenger den samme og følelsene svinger. Hva skjer?

Les mer

Gode vaner for en sunn hverdag

Spiser foran datamaskinen (colourbox.com)

Her gir vi deg enkle tips om trening og matvaner som gjør at du kan gjøre din hverdag sunnere. Det kreves verken spesiell diett eller fancy treningsformer.

Les mer

Tips til et sunt, balansert og variert kosthold

Tallerken (colourbox.com)

Vet du hvorfor det er lurt å spise sunt og variert? Syns du det er vanskelig å vite hvordan du får det til? Her er noen gode tips.

Les mer

Energidrikker

Energidrikker

Det er ingen aldersgrense for når du kan drikke energidrikke, men unge rådes til å ikke drikke det ofte. Foreldre og butikken kan nekte deg det.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse