Hopp til hovedinnholdet

Ønsker å gå opp i vekt

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en jente på 14 år. Jeg er ganske tynn. Jeg veier rundt 47kg, og er ca. 166cm lang. Jeg trener hvertfall 4 ganger i uka, og spiser ganske sunt. Er dette uvanlig tynt, og har dere noen tips for meg til å gå opp i vekt

Besvart 03.10.2018 16:29
 

Svar
Hei jente 14 år.

Takk for spørsmål.

Du skriver at du er 166 cm høy og veier ca 47 kg. Da er jeg helt enig med deg i at du er altfor tynn, og at du bør legge på deg.

Det er flott at du trener, det må du gjerne fortsette med. Det er sunt for kroppen.

For å legge på seg må kroppen få mer energi enn man bruker. Jeg anbefaler deg å spise frokost, lunsj, middag og kveldsmat daglig. I tillegg er det lurt å få i seg 2-3 mellommåltider daglig. Det kan feks være frukt, grønnsaker, nøtter eller yoghurt. Til hovedmåltidene er det viktig at du får i deg nok fett, så bruk smør eller margarin på brødskivene og unngå lightprodukter. Drikk gjerne helmelk.

Du kan også legge deg litt og slappe av etter middag dersom du ønsker det, for at kroppen din skal få nok hvile.

Snakk gjerne med helsesøster på skolen din dersom du ønsker det, eller med noen på helsestasjon for ungdom. De kan gi deg flere råd om ernæring.

Håper dette var til hjelp for deg og lykke til videre.

Vennlig hilsen Helsesøster i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Eg har ei lav vekt- kva skal eg gjøre?

Veier seg på badevekt (colourbox.com)

Nokon synast dei er veldig tynne, og vil gå opp i vekt. At ein er veldig tynn kan til dømes skuldast genar, at ein et for lite i forhald til eins energiforbruk eller være ein konsekvens av sjukdom. Vektauke kan være vanskeleg, og kan ta tid.

Les mer

Lurer du på hva det er vanlig å veie?

Vekt

For tykk, for tynn eller rett og slett passe - hva er normalt? Det kan være vanskelig å vite. Dersom du ønsker en vurdering av vekta di anbefaler vi at du snakker med fagpersonell som lege, helsesykepleier eller ernæringsfysiolog.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse