Hopp til hovedinnholdet

Jeg har smerter i armer og ben, hva kan det være?

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei, jeg sliter stadig vekk med verk i beina, og av og til i armene, (som oftest i låra og knea). Smertene ligner på voksesmerter, men det er mange år siden jeg stoppa og vokse... Har snakket med en bekjent som har fibromyalgi, som mente at jeg kunne lese litt og sjekke dette med tenderpoints... på minst 11 av punktene kjentes det ut som om jeg trykket litt hardt på blåmerker. Bør jeg til legen for å sjekke om jeg har fibromyalgi? Smertene jeg har varer som oftest aldri mer enn 2-3 dager sammenhengende, og de kommer oftere når jeg sliter mer psykisk...

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Voksesmerter heter voksesmerter fordi det er mest vanlig hos barn. Det har derimot ingen ting med hvor mye du vokser å gjøre. Du kan lese litt om dette her. Sår muskulatur kan gi smerter på mange triggerpunkter, uten at dette handler om fibromyalgi. 

Du sier det kommer i stressende perioder, og det kan være det har en sammenheng. Mange vet at stress kan gjøre at man får stramme muskler i nakken, og at dette lett kan gi smerter som hodepine. Stress kan også sette seg i andre muskelgrupper enn nakken. Det kan gi smerter på andre steder. 

Smerter som varer over tid bør alltid sjekkes opp hos lege slik at man kan sjekke annen sykdom som årsak. Har du veldig tøffe perioder kan det være fint å snakke med noen om dette også. Du kan snakke med legen din eller med en helsesøster/helsesykepleier om dette. 

Hilsen legen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Hva er stress?

Tenåringsjente (www.colourbox.com)

Stress er et ord vi bruker hele tiden uten å tenke særlig over hva vi legger i det. Men hva betyr det egentlig? Hva skjer i kroppen når vi er stressa?

Les mer

Mye å gjøre? Stressa? Stort press?

Stress (colourbox.com)

Jeg går på håndball, kor, klatring, snowboard og ski. Jeg vil gjøre det bra på skolen, for jeg må ha gode karakterer for det jeg skal inn på etterpå...

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse