Hopp til hovedinnholdet

Har mistet lysten på sex. Hva kan grunnen være?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Jeg hadde en abort for et år siden, etter det forsvant alt sexslyst og all nytelse under sex. Jeg får vont, jeg vill ikke bli tatt på og jeg blir ikke kåt. Jeg har dratt til mege uten å finne ut av noen ting, nå er jeg red får at kjeresten min ikke orker å vente lengre, hva er galt med meg? Jente 17 år

Besvart 12.10.2018 13:37
 

Svar
Hei

Så fint at du skriver til ung.no.

Ikke sjelden kan kvinner få et eller flere av de symptomene og tegnene du beskriver;- problemer med å gjennomføre samleie og nedsatt sexlyst. Dette har du merket og spør om dette kan ha sammenheng med aborten du gennomgikk for snart ett år siden. Den vanlige erfaringen mange gyneologer og almenpraktikere har er at de aller fleste ikke får den typen av problemer du beskriver som følge av en slik abort. Dermed er det selvsagt ikke slik at kvinner ikke kan få en følelsesmessig reaksjon på hendelsen i etterkant, og den kan nok ytre seg på mange forskjellige måter, som f. eks. at man kanskje ikke har så lyst på sex i tiden etterpå og at når man så har sex at denne ikke kjennes helt som før aborten. 

Amathea har mange års erfaring med etterabortsamtaler. Her er dette et vanlig problem, spesielt hvis du har følt deg litt presset av kjæresten din til å ta abort og hvis du ikke har bearbeidet aborten godt nok. Kunne du tenke deg til å bestille en time hos Amathea? De har åpent hver virkedag og har telefontid fra kl 08-20. Da kan du enten snakke på telefon eller komme på en time. Du skal ikke se bort ifra at det kan ligge noe under som du sliter litt med og har vansker med å dele med kjæresten din. Tenker det kan være lurt å starte denne prosessen og se om du kan finne noen svar der. 

Mange starter også opp med hormonell prevensjon etter en abort. Man vet at noen reagerer på hormonene der ved å få mindre sexlyst, blir mindre våte (noe som kan gjøre samleiet vondt) og får humørforandringer. Kanskje kan det være en grunn? Uansett hva det er så er det iallefall ikke noe galt med deg. Tenker at en god samtale kan hjelpe deg til å se situasjonen på flere måter som bare det enkle at mange er livredde for å bli uplanlagt gravid på ny. 

Selv om det nok er mindre sannsynlig at dette har noe somatisk med aborten for et år siden å gjøre, så betyr det jo ikke at det ikke finnes behandling som kan hjelpe deg ut av denne situasjonen. 

Håper svaret var til hjelp for deg og masse lykke til i prosessen din videre. 
Vennlig hilsen 

Amathea- Gravid og usikker?

Noen å snakke med

i samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Seksuell lyst

Par i senga Colourbox.com)

Hos de fleste varierer lysten på sex i perioder av livet, men noen har mye lyst hele tiden, andre har lite lyst alltid. Noen har ikke sexlyst i det hele tatt. For noen kan seksuell lyst føles som et problem - enten det er for mye eller for lite av den. Kjenner du deg igjen?

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Gravid og usikker?

Dame og mann holder hender (bildet er fra www.colorbox.com).

Det kan være vanskelig å vite hva du skal gjøre om du oppdager at du er gravid. Da kan det være godt å ha noen å snakke med. Amathea gir tilbud til alle som trenger det på telefon, chat eller mail.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse