Hopp til hovedinnholdet

For stor dose methotrexat, hva kan skje?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hva skjer om man inntar for store doser av methotrexate?

Besvart 12.10.2018 14:35
 

Svar
Hei jente

Du spør om hva som kan skje hvis man tar for mye methotrexat. Først må jeg påpeke at vi her i ung.no får ikke stilt deg oppfølgingsspørsmål eller undersøkt deg slik at vi kan bare komme med råd her over internettet. Methotrexat er et medikament som brukes blant annet i behandling av revmatisk sykdom og kreftsykdommer. Methotrexat skal kun brukes av de pasientene som har fått foreskrevet dette fra sin lege med god erfaring innen behandling med dette medikamenter og i de doseringene som legen har angitt. Methotrexat behandling er alltid under nøye regulering med hyppige blodprøver av kroppens organer for å se at kroppen tåler dette uten å få alvorlige bivirkninger. Feil bruk kan gi svært alvorlige bivirkninger i mange av kroppens organer(blod, lever og nyrer er eksempler) og i verste fall dødsfall. Dersom du bruker methotrexat og er i tvil om du har tatt for stor dose av medisiner må du umiddelbart kontakte lege/institusjon som har igangsatt behandlingen, din fastlege som kan sende deg videre til riktig instans eller legevakt. Du kan ikke vente til i morgen, men må kontakte lege umiddelbart for å forsøke å motta behandling for å begrense skadene som for mye metothrexat kan gi. 

Alle mennesker opplever problemer. Det er normalt og naturlig å ha det vanskelig med følelser og tanker i perioder. Du kan være trist og nedfor, sint eller redd, men for de fleste går det over. Hvis tankene eller følelsene forstyrrer deg så mye over lang tid at det blir vanskelig å gjøre vanlige oppgaver som skolearbeid, fritidsaktiviteter, eller å være sammen med venner? Da er det lurt å søke noen å snakke med for å dele tanker, bekymringer, engstelse, sorger eller annet man sliter og er tynget med. Noen ganger kan det være godt å snakke med sine foreldre(se vedlagt artikkel om det å snakke om noe som er vanskelig med sine foreldre). Husk du er ikke alene! Det er også mange andre der ute du kan snakke med; lærer, rådgiver eller helsesøster på skolen, pedagogisk-psykologisk tjeneste, helsestasjon for ungdom i kommunen din eller nabokommunen, fastlegen, eller legevakten (om det er akutt). I mange kommuner finnes det også annen hjelp. Utekontakten er et gratis tilbud til ungdom, de kan hjelpe deg med å løse personlige eller praktiske problemer.

Hvis du trenger noen å snakke med, men ikke har noen i nærmiljøet du kan/ønsker å møte personlig, er en god løsning å ringe en av følgende telefoner. Du trenger ikke si hvem du er, hvis du ikke vil. Husk også at skolen og helsepersonell har taushetsplikt og at alle er der for å hjelpe deg. Se vedlagte artikler.

Røde Kors-telefonen for barn og ungdom: 800 333 21(gratis og anonymt)

Mental Helses hjelpetelefon: 116 123(gratis og anonymt)

Legevaktsentral for å komme i kontakt med legevakt der du oppholder deg: 116 117

 

Alt godt ønskes deg!

Vennligst hilsen legen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Akutt behov for helsehjelp

Ambulanse (foto: ung.no)

Alle kommuner i Norge har en legevaktordning for øyeblikkelig helsehjelp hele døgnet. Ring 116 117 for å komme i kontakt med legevaktsentralen i området der du oppholder deg. Er det akutt og står om liv, ring 113.

Les mer

Giftige stikk og bitt

Veps (colourbox.com)

Hva gjør du om du blir bitt av en hoggorm, blir brent av brennmanet, får vepsestikk eller får flått?

Ta kontakt med Giftinformasjonen 22591300 eller lege for råd. Du kommer til legevakten der du bor om du ringer 116 117. Ring 113 ved akutt forgiftning og/eller alvorlige symptomer.

Les mer

Hvilke helsespørsmål kan ung.no svare på?

Gutt har smerter (www.colourbox.com)

Du kan finne svar på det du lurer på om kropp, helse og seksualitet på ung.no i tillegg til at du kan finne informasjon og få svar på mye annet du lurer på. Men ung.no erstatter ikke lege, helsesykepleier eller krisehjelp.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting!

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Åpenhet og tillit vil alltid lønne seg i det lange løp, og husk at foreldre ikke alltid er like håpløse som du tror, og ofte kan hjelpe deg om du trenger det.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse