Hopp til hovedinnholdet

Jeg spiser veldig usunt og klarer ikke å stoppe!

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei,æ e ei jente på 14 år. Æ spis veeeldi usunt og klare ikke å stop! Æ veie 48kg og er 158cm å klare ikke å legg på mæ! Koffer klare æ ikke å legg på mæ?? Æ vil legg på mæ! Åså klare æ ikke å få motivasjon te å sti opp av senga å bynj å træn,æ ligg i senga nesten heile tia og æ bli sliten av ingenting! Etter en skoledag så ligg æ leng i senga fordi æ bli så slitn,åså e æ veldi svimmel i det siste å,E det nå æ burde sjekk mæ for?? Har æ jernmangel? Isåfall må æ gå på tabletta da? Æ klare ikke å svelg tabletta heller:/

Besvart 25.10.2018 10:15
 

Svar
Hei!

Tusen takk for at du skriver til oss, jente 14 år!

Så flott at du skriver til oss fordi du ønsker å endre på noe! Det sier meg at du har motivasjon til å gjøre en forandring for at du skal få det bedre.

Du skriver at du er sliten hele tiden. Etter skolen ligger du bare i senga. Det kan være mange grunner til at det er slik. Det ene er kostholdet ditt. Hvis det er slik at du spiser veldig usunt kan det være at kroppen og hjernen din ikke får de næringsstoffene den trenger. Da får du ikke energi til å gjøre noe. Både kroppen og hjernen er avhengig av energi for å yte.

Man får også energi av å trene eller være i aktivitet. Jo mer du ligger i sengen, jo vanskeligere blir det å komme seg ut av den. Du trenger ikke trene kjempehardt mange dager i uken, men litt aktivitet i frisk luft vil være bra for deg!

I utgangspunktet er vekten din ganske passe til høyden din og alderen din. Men kanskje trenger du likevel å gå opp i vekt. Det å gå opp i vekt kan være like vanskelig som å gå ned i vekt, og du må være tålmodig. Det er viktig å spise riktig type mat for å gå opp i vekt på en god måte.

Jeg tenker at det kan være lurt å få en time hos fastlegen din for å ta blodprøver og sjekke blant annet jern. Det er en del ungdommer på din alder som opplever at det mangler for eksempel jern og D-vitamin, og da bør man ta tilskudd. Jerntilskudd kan tas både som tabletter og drikke. Si ifra til legen din om at du strever med å ta tabletter.

Jeg vil også anbefale deg å snakke med helsesøster på skolen eller på helsestasjon for ungdom der du bor. Helsesøster har mye kunnskap om kosthold og trening. Sammen med helsesøster kan du finne ut av hvordan du bør endre matvanene dine slik at du får mer energi.

Jeg håper dette var til hjelp for deg!

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Eg har ei lav vekt- kva skal eg gjøre?

Veier seg på badevekt (colourbox.com)

Nokon synast dei er veldig tynne, og vil gå opp i vekt. At ein er veldig tynn kan til dømes skuldast genar, at ein et for lite i forhald til eins energiforbruk eller være ein konsekvens av sjukdom. Vektauke kan være vanskeleg, og kan ta tid.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Tips til et sunt, balansert og variert kosthold

Tallerken (colourbox.com)

Vet du hvorfor det er lurt å spise sunt og variert? Syns du det er vanskelig å vite hvordan du får det til? Her er noen gode tips.

Les mer

Tren og ha det gøy!

Jente jogger (colourbox.com)

Her finner du råd for hvordan du kan finne glede ved bevegelse og aktivitet, enten du er vant til å trene eller ikke.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse