Hopp til hovedinnholdet

Jeg føler på kroppspress, jeg har det ikke bra.

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei Jeg har ikke hatt det så bra i det siste og føler ganske mye kroppspress. Jeg prøver å spise så lite som mulig, og i går hadde lillebroren min bursdag og jeg pleier vanligvis å spise masse kake og godteri, men i går, spiste jeg ingenting. Samme er det på lørdager, vanligvis spiser jeg masse godteri og potetgull, mens nå spiser jeg kanskje en halv sjokoladebit å sier at jeg er kvalm, for å ha en unnskyldning for å ikke spise mere. Jeg tør ikke spiser mere fordi jeg føler meg tjukk. Jeg er kald hele tiden, og venninna mi sier det er fordi jeg spiser så lite. Trenger hjelp.

Besvart 01.11.2018 20:05
 

Svar
Hei

Det er leit å lese at du ikke klarer å kose deg med godis fordi du har dårlige tanker om deg selv. 

Mange ungdommer kjenner på et kroppspress og er derfor ikke fornøyd med seg selv. Dette kan føre til at man ikke unner seg å spise gode ting eller nok mat slik du gjør. Jeg blir bekymret for deg når jeg leser at du er kald hele tiden. Det kan bety at du spiser altfor lite mat og trenger hjelp fra en voksen. 

Jeg anbefaler deg å snakke med helsesøster eller foreldrene dine om hvordan du har det. Det kan være at du trenger noen å snakke med og støtte til å spise nok mat. 

 

Jeg legger ved noen artikler som handler om kroppspress som jeg synes du skal lese. Der kan du finne gode råd. Om du ikke klarer å snakke med en voksen kan du vise det du har skrevet her enten til helsesøster eller foreldrene dine. Da vil de kunne hjelpe deg. 

Vennlig hilsen familieterapeut/sykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du snakke med helsesøster om

Helsesøster

Helsesøster kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Har jeg en spiseforstyrrelse?

Jente ved toalett ser på vekt (www.colourbox.com)

Grensen for når et anstrengt forhold til mat og kropp går over i en spiseforstyrrelse er glidende. Lurer du på om du er i ferd med å utvikle en spiseforstyrrelse, kan du få noen svar som er til hjelp i denne artikkelen.

Les mer

Øvelser til deg som har et anstrengt forhold til mat, kropp og vekt.

Jente som veier seg selv (www.colourbox.com)

Selvhjelpsøvelser kan være et nyttig arbeidsverktøy for å bli mer kjent med egne tanker og følelser, og bli mer bevisst på spiseforstyrrelsens betydning og mønstre i hverdagen. Øvelsene kan hjelpe deg på veien mot å bli frisk.

Les mer

Dette skjer med kroppen om du spiser for lite

Jente er sulten og holder seg for magen (colourbox.com)

Er det farlig å spise lite mat i én dag, og hva med en lengre periode? Hvor lite mat kan man spise før det blir farlig, og hva er egentlig konsekvensene? Her får du svar.

Les mer

Selvfølelse og kroppspress

Trist jente ser seg i speilet (colourbox.com)

Vi blir fra ung alder utsatt for tydelige og strenge skjønnhetsidealer, og som følge av et sterkt kroppspress kjemper vi for å være perfekte. Dårlig selvfølese blir konsekvensen for mange.

Må det være sånn?

Av Emilie, ungdomsjournalist

Les mer

Kroppspress på nett

Jente med mobil (colourbox.com)

Det er viktig at du som ungdom vet at du påvirkes av sosiale medier. Hvis du opplever kropps- og utseendepress, kan det være fordi influensere og andre bidrar til å fremme bestemte kroppsidealer.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Spiseforstyrrelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om spiseforstyrrelser