Hopp til hovedinnholdet

Er diabetes farlig? Hva skjer ved diabetes?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei!! Jeg lurte på hva diabetes er. Har søkt litt rundt, men ikke fått de svarene jeg ville ha.. d jeg lurer på er om diabetes er farlig? Hva skjer hvis man har diabetes??

Besvart 09.11.2018 18:56
 

Svar
Hei

Insulin er et hormon som styrer blodsukkeret. De med diabetes mangler enten litt eller helt insulin. Hvis diabetikere ikke får behandling, øker blodsukkeret, og det kan være farlig. 

Det fins, grovt sett, to typer diabetes, type 1 og type 2. Type 1 er å mangle helt insulin. Da må man ta insulinsprøyter (eller ha insulinpumpe). Dette er den farligste sorten, fordi man kan få ganske forhøyet blodsukker, og insulinet kan gi for lavt blodsukker. Det er også farlig, og kalles «føling».

Ved Diabetes type 2 har man litt insulin, men må ta medisiner eller litt ekstra insulin som sprøyter. Det utvikler seg saktere. 

Begge typene kan gi langtids-komplikasjoner (mén), som nedsatt følelse i hender/føtter, nedsatt syn, osv. Men klarer man å kontrollere blodsukkeret godt, unngår man dette.

Diabetes type 1 kan man ikke kurere, diabetes to kan man noen ganger bli kvitt eller mildne. 

Dianetes er en kronisk sykdom (vedvarende sykdom). Får man god oppføring og behandling, er det ikke farlig. Men man trenger livslang behandling. 

Vennlig hilsen legen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er diabetes?

Diabetes og blodsukkermåling (foro: ung.no

Stadig flere unge får diabetes. Årsaken kan være arv, dårlig kosthold med for mye fett og sukker og mangel på mosjon. Men noen rammes også helt tilfeldig. Diabetes deles inn i to ganske forskjellige typer - diabetes 1 og 2.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Kosthold med diabetes type 1

Diabetes type 1 (colourbox.com)

Diabetes type 1 lever man med hele livet, derfor er det viktig at man blir trygg og fortrolig med sin egen situasjon. Riktig kosthold er viktig for å mestre sykdommen. I denne artikkelen gir ernæringsfysiologen tips for type 1-diabetikere.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse