Hopp til hovedinnholdet

Er vekten min normal? Jeg tenker ofte at kroppen min er grusom.

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er en 13 år gammel jente som er 163 høy og veier mellom 58-59 kilo. Er dette normalt? Trener 5 ganger i uken. Jeg har tung beinbygning og ganske kvinnelige former. Har litt pupper, smal midje, brede hofter og kraftige lår. Vær eneste dag tenker jeg på kroppe min, hver dag ser jeg meg i speilet og tenker at kroppen min er grusom. Mest av alt hater jeg lårene mine, fordi jeg har tynn midje og brede hofter får jeg ganske store lår. Alle vennene mine er helt rette uten hofter og da får de så tynne lår. Jeg skulle ønske jeg også hadde en guttekropp. Jeg startet ikke å tenke på kroppen min før for et eller to år siden. Jeg har alltid vært glad i mat helt fram til jeg ble 11/12 år gammel. Før spiste jeg alltid to porsjoner til middag men nå spiser jeg ikke så mye lenger. Har med en gulerot og mellombar i matpakken og drikker veldig mye vann Fordi jeg er veldig sulten på skolen. Til frokost spiser jeg havregrøt, aldri kveldsmat. Vekten min går opp og ned hele tiden.

Besvart 08.11.2018 20:58
 

Svar
Hei jente 13 år

Takk for at du kontakter Ung.no.

Mange unge, som deg, synes dette med kropp og vekt er vanskelig i din alder. Da det er så stor forskjell på dere, er det lett å bli usikker på om en er unormal. Og jeg forstår at du har det vanskelig om du har tanker om at kroppen din er grusom. Det er en vond og urettferdig tanke.

Vekten du oppgir, er helt normal for en med din høyde og alder. Og det er viktig å vite at det er normalt å gå opp i vekt i perioden en går i fra å være barn til å bli en voksen kvinne. En skal få former og fettet fordeles på kroppen. Hvordan fettet fordeles og hvilken fasong en få, er avhengig av arv og gener. 

Unge i din alder skal ikke slanke seg, det kan være helsefarlig, men det er lov å tenke at en skal få gode vaner for å ta vare på kroppen. 

Denne prosessen fra barn til voksen, skjer i forskjellig tempo hos dere, og det vil være store forskjeller på dere. Derfor er det urettferdig og feil å sammenligne seg med andre. Det viktigste er at du finner en måte å trives med egen kropp og ta vare på den slik at du holder deg frisk.

Fysisk aktivitet er viktig for å holde kroppen frisk og forbrenningen oppe, derfor er det bra at du trener 5 ganger i uken. Men husk at trening skal være gøy og sosialt og ikke fordi en strever mot et mål om å endre kroppen. Da blir det fort stress i stede for hygge.

Det er bra at du starter dagen med en god frokost, det er med på å gjøre deg mer opplagt og klar for dagen. Min anbefaling er at du spiser regelmessig 4-5 måltider pr. dag med vanlig god og næringsrik kost, der kveldsmat er et av måltidene. Ved at du spiser jevnt og nok, vil du holde forbrenningen din oppe, som er viktig for å regulere vekten.

Velg vann som tørstedrikke og begrens godteri til en dag i uka. Ikke gjør dette til noe kompliserte greier og vær mindre opptatt av tanker om kropp, vekt og utseende. Det gjør deg bare trist, lei og usikker. Avled deg selv med å gjøre hyggelige ting sammen med gode venner og snakk med noen om dine tanker og følelser.

Les de artiklene jeg legger ved og ta en prat med helsesøster på skolen. Her kan du få gode råd om hvordan du kan ta best vare på deg selv i årene som kommer. 

Jeg håper dette var til hjelp for deg og ønsker deg alt godt.

 
Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Lurer du på hva det er vanlig å veie?

Vekt

For tykk, for tynn eller rett og slett passe - hva er normalt? Det kan være vanskelig å vite. Dersom du ønsker en vurdering av vekta di anbefaler vi at du snakker med fagpersonell som lege, helsesykepleier eller ernæringsfysiolog.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Vær stolt av den kroppen du har!

Jente viser tommel opp (colourbox.com)

Tenårene er en tid der kroppen forandrer seg mye. I løpet av noen få år skal kroppen utvikles fra et barn til en voksen, og i denne perioden er det normalt å føle på usikkerhet og å sammenligne seg med andre.

Les mer

Jenter og puberteten

Jente i undertøy (colourbox.com)

Når starter det og hva skjer? Mange lurer. En gang mellom 9 og 15 år starter det for jenter. Men det er store forskjeller.

Les mer

Positivt selvbilde og kroppsbilde er #goals

Bildet er lånt fra www.colorbox.com

Om målet ditt er et positivt syn på deg selv og din kropp, kan Instagram og Snapchat være forstyrrende.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse