Hopp til hovedinnholdet

Sender legen regning hjem, slik at foreldrene mine ser det?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei. Syns at underlivet mitt lukter ekkelt og har googlet meg frem til at det sannsynligvis er bakteriell infeksjon eller noe lignende. Føler meg ekkel, spesielt når jeg har sex med kjæresten. Leste at man må til legen for å få behandlet det. Vil virkelig ikke snakke om dette med moren min, og få det behandlet uten at hun vet det. Men om jeg kontakter legen koster vell det penger, blir sendt rekning og foreldrene mine ser det? I tillegg syns jeg at det er flaut å ringe legen og si at underlivet mitt lukter ekkelt, hehe. Har god hygiene, skifter undertøy ofte og bruker bomullundertøy. Er det en måte jeg kan få det behandlet uten å kontakte legen? Kan helsesøster på skolen hjelpe meg?

Besvart 08.11.2018 21:12
 

Svar
Hei jente 17 år.

Takk for at du kontakter Ung.no.

Jeg forstår at du synes det er plagsomt om du opplever at lukter ekkelt av underlivet ditt. Og det er bra at du tenker at du ønsker å få en undersøkelse av lege for å få hjelp og behandling.

Du har rett til full taushetsplikt om du går til legen. Det blir ikke sendt regning hjem om du betaler regningen hos fastlegen din når du er der. Ingen har innsyn i din journal utenom deg selv og de hjemme trenger ikke å vite at du har vært hos legen. Du trenger heller ikke å fortelle hvorfor du ønsker time hos legen din om du ringer for timebestilling.

Du kan også kontakte lege ved helsestasjon for ungdom. Dette er gratis og legen har taushetsplikt. På helsestasjon for ungdom, er det ofte "dropp inn", slik at du ikke trenger å bestille time. Snakk med helsesøster på skolen om hvordan det er i ditt distrikt.

Derfor trenger du ikke å engste deg for at dine foreldre får vite om dine plager om du ikke ønsker det.

Helsesøster på skolen kan hjelpe deg til å komme i kontakt med lege, slik at du får hjelp til å få en avtale. Her kan du også få svar på dine spørsmål.

Jeg legger ved noen artikler som jeg anbefaler deg å lese.

Håper dette var til hjelp for deg og ønsker deg alt godt.

Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

”Jenteplager” – små og større plager fra skjeden og i underlivet

Jente har smerter (colourbox.com)

Du ser plutselig noen nupper mellom kjønnsleppene som du ikke har lagt merke til før. Det klør eller kanskje skjedeåpningen litt sår? Mye av det som kan føre til bekymring, er helt vanlige små plager som går over av seg selv. Eller endringer som skjer fordi det er slik det skal være!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse