Hopp til hovedinnholdet

Jeg har fått en stor "klump" på halsen, rett under kinnet. Kan det være kong?

Gutt 16 år
 

Spørsmål
JEg har fått en stor "klump" på halsen, rett under kinnet. Trur ikke det er kvise for den er alt for stor og hard, men den er på en måte innvendig.

Kan det være kong?
Hva skal jeg gjøre?
Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei
Jeg kan ikke si med sikkerhet om dette er en "kong", men dersom så er tilfelle, har jeg funnet noen opplysninger om hva du bør gjøre.

En "kong" er en lokal hudinfeksjon / byll, som kan oppstå rundt inngrodde hår, i forbindelse med fremmedlegemer, evt i en infisert talgcyste, eller komme av seg selv.

Ett av to kommer til å skje:

- Enten går betennelsen sakte over av seg selv, og det vil du få "nyss" om ved at det gradvis blir mindre vondt og mindre rødt. Opplever du det slik i løpet av tiden som kommer, så behøver du ikke å foreta deg noe.
- Eller så vil det samle seg puss under huden til en typisk byll, som enten kan tømme seg selv ved at det går hull på den, eller så kan man trenge lege til å åpne den og tømme den. Det er en smal sak, og ikke noe å grue seg til.

Dersom du merker en forværring, at byllen blir rødere og vondere, bør du kontakte lege, slik at han får gjort en vurdering av den.

Lykke til!

med hilsen fra Helsebror


Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse


Quiz: Hva vet du om kriminalitet?

Kan politiet kan pålegge barn under 15 år og deres foreldre å møte til bekymringssamtale?