Hopp til hovedinnholdet

Hvordan bli kvitt forstoppelse?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg trenger hjelp. Har salutt mye med forstoppelse og har tømt meg flere ganger på sykehuset i en periode. Nå er det godt noen måneder og jeg har brukt laxoberal dråper nesten hver kveld. Når jeg ikke gjør det får jeg ikke godt på do og magen min blir til stein...jeg går også fast på movikol. Jeg vet at dette ikke er noe bra men hvis jeg sier dette til mine foreldre vil de bli sure og veldig oppgitte. Hva skal jeg gjøre jeg får jo ikke gått på do uten laxoberal? Hjelp!

Besvart 11.11.2018 11:15
 

Svar
Hei!

Takk for ditt spørsmål til ung.no!

Jeg skjønner godt at dette er frustrerende for deg. Det kan godt hende at du egentlig ville klart å få et normalt avføringsmønster nå, men det at du har brukt laxoberal så lenge gjør at den naturlige rytmen din er forstyrret.

Jeg leser dette på legemiddelets forpakning:

Voksne: Anbefalt dosering: 10-20 dråper (5-10 mg) daglig. Anbefalt doseringsprogram: Det anbefales å starte med laveste dose. Dosen kan justeres opp til maks. dose til man oppnår regelmessig avføring og ønsket konsistens. Maks. daglig dose (20 dråper) bør ikke overskrides. Etter 1 ukes behandling bør doseringen trappes ned til annenhver dag i ca. 1 uke, deretter til hver tredje dag i ytterligere 1 uke, før full seponering.

Har du prøvd å trappe ned bruken? Jeg tror det kan være lurt å forsøke. Ta det annen hver dag i én uke, og deretter hver tredje dag i uka etter. Så slutter du. Samtidig må du forsøke å gjøre noen endringer i kostholdet ditt som kan hjelpe mot treg mage.

  • Spis regelmessige måltider, hver 3.-4.time
  • Drikk nok vann i løpet av dagen (ca 1,5 L rent vann)
  • Få i deg nok fiber (velg grovt brød). Ha med deg en frukt på skolen som mellommåltid, og spis litt grønnsaker til måltidene (i tillegg til middagen). 
  • Legg linfrø i vann, og ha det i boks/glass i kjøleskapet. Ta 2 ss linfrø blandet i litt yoghurt eller biola hver morgen eller kveld.
  • Spis 2-3 svisker et par ganger om dagen, det kan få fart på systemet
  • To modne kiwi på tom mage om morgenen er også vist å sette i gang systemet, prøv gjerne dette en periode.

Chiafrø er også en type frø som inneholder mye fiber og som kan hjelpe på fordøyelsen. Da blandet du ut 4 ss chiafrø med ca 1.5-2 dl vann, og setter i kjøleskapet (etter 15-20 minutter har det svellet - rør rundt!). Det kan stå i kjøleskapet i én uke, du tar ut 2 ss i yoghurt én til to gang om dagen.

Hvis du forsøker disse rådene mot forstoppelse, samtidig som du begynner å trappe ned avføringsmiddelet, så kan det fungere.

Er du sikker på at du skal bruke Movicol fast? Dette kan du i så fall sjekke opp med legen din, det er i utgangspunktet et medikament som bare skal brukes en kort periode. Duphalac er en olje som smaker søtt, og denne får man kjøpt på apoteket, og man kan ta det fast uten at det har noen negativ effekt. Det hjelper mot forstoppelse, og er noe du eventuelt kan prøve.

Ta opp dette med legen din om det ikke blir bedre snart. Hvis det ikke fungerer slik jeg har foreslått, så må du snakke med legen din. Det er viktig at dere finner ut av dette. 

Vennlig hilsen

klinisk ernæringsfysiolog, for ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Tips til et sunt, balansert og variert kosthold

Tallerken (colourbox.com)

Vet du hvorfor det er lurt å spise sunt og variert? Syns du det er vanskelig å vite hvordan du får det til? Her er noen gode tips.

Les mer

Irritabel tarm

Irritabel tarm (colourbox.com)

Irritabel tarm kjennetegnes av fordøyelsesplager som oppblåsthet, løs eller treg mage.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse