Hopp til hovedinnholdet

Er vekten min normal?

Gutt 13 år
 

Spørsmål

Hei jeg er ca. 162 cm og veier 40 kg. Er det farlig? Jeg spiser 4 måltider hver dag og jeg spiser sunt. Har det noe å si om at jeg trener hver dag? Jeg tar hang ups, push ups og sit ups. Jeg håper på svar

Besvart 09.11.2018 12:20
 

Svar
Hei!

Tusen takk for at du skriver til oss, gutt 13 år!

Når jeg ser på vekten din i forhold til høyden din og alderen din er du nok ganske tynn. Om denne vekten er farlig for kroppen din kan jeg ikke svare på. 

Du er i en alder der kroppen vokser og utvikler seg veldig. For at kroppen skal vokse og utvikle seg riktig og nok trenger kroppen og hjernen riktig og nok mat. Du spiser 4 måltider om dagen og det er bra. Det er også bra at du spiser sunt, men det maten du spiser må dekke alle de viktige næringstoffgruppene som fett, protein og karbohydrat. 

Du er veldig aktiv og trener hver dag. Det er veldig bra å være aktiv! Men jo mer man trener, jo mer bør man fylle på med mat. Kroppen trenger mer mat når man trener mye. Hvis du spiser for lite, men trener mye, vil du bli tynn og kanskje for tynn. 

Du skriver ikke noe om du har kommet i puberteten eller ikke. I puberteten vil vekten øke og etter hvert passe godt til høyden. Vekten øker på grunn av mange ting, blant annet større muskler og mer underhudsfett. 

Hvis det er slik at du har tanker om at du vil trene mye og spise sunt for å se bra ut, kan det være lurt å snakke med noen om det. Det er ikke bra å trene for mye og spise for sunt. Ved å snakke med for eksempel helsesøster om slike tanker kan man få det bedre med seg selv. 

Jeg håper dette var til hjelp for deg! 

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Lurer du på hva det er vanlig å veie?

Vekt

For tykk, for tynn eller rett og slett passe - hva er normalt? Det kan være vanskelig å vite. Dersom du ønsker en vurdering av vekta di anbefaler vi at du snakker med fagpersonell som lege, helsesykepleier eller ernæringsfysiolog.

Les mer

Tips til et sunt, balansert og variert kosthold

Tallerken (colourbox.com)

Vet du hvorfor det er lurt å spise sunt og variert? Syns du det er vanskelig å vite hvordan du får det til? Her er noen gode tips.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse