Hopp til hovedinnholdet

Jeg sliter med mat, men ingen tror meg siden jeg ikke er undervektig.

Jente 15 år
 

Spørsmål

Jeg har trent masse siden jeg var veldig liten. Men i de siste månedene har jeg blitt fortalt av stemora mi at jeg må passe på hva jeg spiser og vennene mine kødder med å si sånn å du bruker jo xl da, når jeg egt er mer en XS. Vekta mi ligger på omkring 65 og jeg ser helt normal ut. Det begynte med at jeg så meg selv i speilet å følte meg veldig tykk. Jeg starta med å kutte ut lunsjen så kveldsmaten, så middagen, og nå begynne brev snart å kutte ut frokosten. Jeg klarer ikke å slutte med det alt jeg tenker på HELE tiden er mat og hvordan jeg skal unngå mitt nesten måltid, kaloriene teller jeg på alt og får lyst til å kasta opp maten min og får en stemme i hodet som sier jeg er grådig bare jeg spiser 3 kjeks. Jeg er konstant sliten, har vondt i magen og føler meg mett av små mengder mat, konstant kald osv. Men jeg kommer aldri til å bli diagnostisert med mindre jeg blor undervektig og det syns jeg er så dumt fordi det virker ikke som at noen tror meg siden jeg ikke er undervektig...

Besvart 09.11.2018 18:43
 

Svar
Hei

Jeg blir veldig bekymret for deg og vil at du skal kontakte helsesøster eller fastlegen din. Du spiser altfor lite og du trenger hjelp så raskt som mulig til å spise nok mat regelmessig. 

Lite mat gjør at de vanskelige tankene dine forsterkes også den stemmen som sier at du er grådig. 

Det er ikke slik at man ikke har en spiseforstyrrelse selv om man er normalvektig. Mange kan slite like mye med spiseforstyrrede tanker og handlinger selv om de ikke er undervektig. I Helsedirektoratets retningslinjer om tidlig oppdagelse og behandling av spiseforstyrrelser er de veldig opptatt av at ungdom som strever med tanker om mat og spising skal komme raskt til hjelp. DU har derfor krav på hjelp. 

Jeg legger ved noen artikler du kan lese. I tillegg vil jeg at du skal snakke med en voksen så raskt som mulig, om det er vanskelig å bli forstått kan du vise spørsmålet og svaret her på ung.no. 

Vennlig hilsen familieterapeut/sykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Har jeg en spiseforstyrrelse?

Jente ved toalett ser på vekt (www.colourbox.com)

Grensen for når et anstrengt forhold til mat og kropp går over i en spiseforstyrrelse er glidende. Lurer du på om du er i ferd med å utvikle en spiseforstyrrelse, kan du få noen svar som er til hjelp i denne artikkelen.

Les mer

Selvhjelpsøvelser på veien mot å bli frisk av spiseforstyrrelse

Jente som veier seg selv (www.colourbox.com)

Øvelsene kan hjelpe deg med motivasjon til å ta imot hjelp for spiseforstyrrelsen. Det er viktig med hjelp for å bli bra. For å bli frisk av en spiseforstyrrelse, er regelmessige måltider helt avgjørende.

Les mer

Myter og fakta om spiseforstyrrelser

En ert på en tallerken (www.colourbox.com)

Det er mange myter om spiseforstyrrelser. Her får du informasjon om hva som er sant og usant.

Les mer

Behandling av spiseforstyrrelser hos unge

Jente på baderomsgulvet ved siden av en vekt (colourbox.com)

Barn og ungdom som blir syke av spiseforstyrrelse har gode sjanser for å bli friske om de kommer i behandling. Det er spesielt viktig å komme raskt i behandling.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Spiseforstyrrelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om spiseforstyrrelser