Hopp til hovedinnholdet

Jeg sliter med tanker om at jeg må være tynn.

Jente 17 år
 

Spørsmål

Jeg er en jente på 17 år, 172cm høy og vekt som varierer fra 52-57 kg (vanligvis er jeg 54-55kg). Siden jeg gikk på barneskolen, rundt 5-6 klasse fikk jeg masse kommentarer og stygge ord som førte til at jeg ble deprimert. Min tidligere bestevenn fortalte meg også at jeg var tung, og siden da har jeg prøvd å sulte meg selv. I hodet mitt ønsker jeg å være så tynn som mulig, men en annen del av meg vil ikke dette. Jeg har kommet meg ut av hele "anoreksi" stadiumet, men det er fordetom en tanke inni meg som konstant ber meg slutte å spise. Visst jeg spiser mye en dag, spiser jeg nesten ingen ting den neste for "å gjøre opp" for det jeg spiste. Det er ikke like ekstremt som før, men klarer ikke gi slipp på tynnheten. Med en gang lårene mine blir litt større slik at mellomrommet mellom bena mine minsker litt, blir jeg helt satt ut!

Besvart 09.11.2018 18:57
 

Svar
Hei

Du skriver ikke noe om du har noen å snakke med. Det høres ut som om du har hatt mange vanskelige tanker etter at andre ikke har vært snille med deg. Mange som har opplevd vonde ting får vanskelige tanker om seg selv i ettertid.  Det kan være nyttig å få noen å snakke med om de vanskelige tankene du har om deg selv og kroppen din. 

Det er godt å høre at du har kommet ut av anoreksi-stadiet. Likevel høres det ut som om du fortsatt har strevsomme tanker om egen kropp og spising. Mange med spiseforstyrrelse strever med en stemme eller tanker som forteller dem at de ikke skal spise. Dette kan være vanskelig å håndtere på egenhånd. Derfor får mange hjelp på BUP for å få hjelp til å stå imot disse tankene. Når man ikke spiser regelmessig og er undervektig vil disse tankene forsterkes. Du er fortsatt veldig lav i vekt og du vipper mellom undervekt og nedre normalområde. Dette kan forsterke de vanskelige tankene du har.

Jeg anbefaler deg derfor å få hjelp til det du strever med fra BUP eller helsesøster. Om du synes det er vanskelig å snakke om dette kan du vise frem spørsmålet og svaret her fra ung.no. 

Vennlig hilsen familieterapeut/sykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Behandling av spiseforstyrrelser hos unge

Jente på baderomsgulvet ved siden av en vekt (colourbox.com)

Barn og ungdom som blir syke av spiseforstyrrelse har gode sjanser for å bli friske om de kommer i behandling. Det er spesielt viktig å komme raskt i behandling.

Les mer

Dette skjer med kroppen om du spiser for lite

TRØTT GUTT (colourbox.com)

Er det farlig å spise lite mat i én dag, og hva med en lengre periode? Hvor lite mat kan man spise før det blir farlig, og hva er egentlig konsekvensene? Her får du svar.

Les mer

Hva er BUP?

Jente prater med en psykolog (colourbox.com)

På BUP (Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk) får du hjelp når du har det litt ekstra vanskelig, og du får være med på å bestemme hvordan du kan få hjelp som passer for deg.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Spiseforstyrrelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om spiseforstyrrelser