Hopp til hovedinnholdet

Hvordan vaske meg i underlivet?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har aldri fått ordentlig lært om hvordan man vasker seg best i underlivet. Av og til merker jeg det lukter, og jeg er ekstremt redd for at andre skal merke det. Hvor ofte bør man vaske seg i underlivet, og hvordan? Er det bare rundt "åpningene", eller inni? Lukta blir spesielt sterk når jeg har utflod. En annen ting er at helt øverst i "åpningen" foran pleier det å komme noe som har en kremete konsistens, er gul-hvitt, gjør at jeg får floker i underlivshåret og lukter. Er dette vanlig, eller bør jeg oppsøke lege? Skal jeg vaske der hver dag for å unngå dette? Hilsen bekymra jente

Besvart 29.11.2018 21:14
 

Svar

Hei

Så fint at du skriver til oss og spør om dette, for det er det ganske sikkert flere som lurer på!

Vask av underlivet med vann, såpe og vaskeklut skal kun gjøres på utsiden. Innvendig vask kan øke risikoen for underlivsproblemer som utflod og svie. Skjeden renser seg selv innvendig gjennom den naturlige utflod. I skjeden finnes det bakterier som har som oppgave å holde skjeden ren, og som ikke bør vaskes bort.

For å opprettholde eller bedre miljøet i skjeden anbefales følgende:

 • Vask underlivet og de ytre kjønnsorganene forsiktig kun utenfra med vann og mild uparfymert såpe hver dag
 • Under mensen kan du ha behov for vask oftere enn én gang daglig. Bruk gjerne vann uten såpe etter morgenvasken 
 • Det kan være lurt å unngå parfymert såpe, gel, antiseptiske midler og tamponger
 • Bruk ikke truseinnlegg uten at det er strengt tatt nødvendig (ved mens)
 • Bruk helst truser i ren bomull
 • Bruk av intimspray og deodorant i skrittet kan virke irriterende
 • Dersom du har tilbakevendende underlivsplager som kan skyldes forstyrrelser i skjedens bakteriesammensetning, kan du forebygge på følgende måte:
  • Bruk en kur med Gynophilus eller Vivag vagitorier eller lignende, for eksempel annenhver måned - de fås kjøpt reseptfritt på apoteket
  • Utflod fra skjeden som lukter vondt, klør eller kommer i unormale mengder er ikke normalt og kan skyldes blant annet infeksjon eller betennelse.
  • Bakteriell vaginose (skjedekatatarr) er den hyppigste årsaken til utflod hos kvinner. Ofte er ubehagelig lukt av utfloden den mest sjenerende plagen.  Bakteriell vaginose går som regel over av seg selv.
  • Soppinfeksjon i skjeden er en annen veldig vanlig infeksjon i skjeden  som gir ofte symptomer som svie og kløe i skjeden, og tykk, hvit utflod. Tilstanden er vanlig, mer enn halvparten av alle kvinner opplever dette i løpet av livet.  

Ved soppinfeksjon har det vært vanlig å anbefale at man skal unngå tettsittende klær og syntetisk undertøy - men det er svært tvilsomt om slike forhold spiller noen rolle. Det anbefales vanlig hygiene. Overdreven vask og såpebruk kan sannsynligvis virke uheldig.

Det finnes forskjellige soppmidler som dreper soppen. Vanligvis gis dette i form av stikkpiller i skjeden i en til tre dager. Noen ganger anbefales også salve på kjønnslepper og rundt skjedeåpningen to til tre ganger daglig i en til to uker. Disse soppmidlene er reseptfrie. Forskning viser at det ikke er noen forskjeller i effekt mellom de forskjellige merkene. Varighet av kuren er oftest en, tre eller seks dager - følg oppskriften til det preparatet du bruker.

Det du skriver er altså vanlig. Du kan prøve å behandle deg selv mot soppinfeksjon, og skylle (i dysjen) underlivet godt daglig.  Hvis ikke det hjelper kan du oppsøke lege og sjekke om alt er ok. Oppsøk gjerne lege ved helsestasjon for ungdom. Eller bestill en time hos fastlegen din. Begge deler er gratis når du er under 16 år.

Se også vedlagte artikler. Lykke til videre. 

Vennlig hilsen helsesøster, ung.no

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Utflod - til glede og bekymring

Undertøy på tørkesnor (colourbox.com)

Utflod fra skjeden er noe alle kvinner har. Normal utflod holder underlivet friskt og gir god glid ved samleie. Forandring i utfloden kan være et tegn på en ubalanse i bakteriefloraen i skjeden eller sykdom.

Les mer

”Jenteplager” – små og større plager fra skjeden og i underlivet

Jente har smerter (colourbox.com)

Du ser plutselig noen nupper mellom kjønnsleppene som du ikke har lagt merke til før. Det klør eller kanskje skjedeåpningen litt sår? Mye av det som kan føre til bekymring, er helt vanlige små plager som går over av seg selv. Eller endringer som skjer fordi det er slik det skal være!

Les mer

Lukt fra underlivet - både hos jenter og gutter

Undertøy til tørk (colourbox.com)

Alle, både menn og kvinner, har sin særegne lukt fra underlivet. Ingen har en fullstendig luktfri intimsone, men uansett hvordan du lukter - det skal ikke lukte vondt.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse