Hopp til hovedinnholdet

Jeg har masse utflod som lukter vondt.

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei jeg har veldig masse utflod og når det kommer er det ganske gjennomsiktig og det lukter utrolig vondt. Kan det være sopp i underlivet eller no’? Jeg har ikke fått mensen enda. Noen tips til at det ikke skal lukte så vondt? Vil ikke spørre mamma :)

Besvart 05.12.2018 08:59
 

Svar
Hei jente (13)

Utflod fra skjeden er noe alle jenter og kvinner har, i større eller mindre grad. Din mamma har også utflod og har vært gjennom dette da hun var ung, og vil derfor ha litt kunnskap om akkurat dette:)

Du skriver at utfloden din er gjennomsiktig, men lukter vondt. Dersom utfloden ikke har endret seg i det siste, men alltid har vært gjennomsiktig og luktet litt, er det ikke noe å bekymre seg over. Det du kan gjøre er å vaske deg daglig i underlivet med en ren klut og vann. Det kan hjelpe mot lukt og ubehag. Det kan også være lurt å bruke truseinnlegg de dagene du har mye utflod.

Utflod er til for å holde skjeden glatt og frisk. Normal utflod er fra klar eller melkehvit til litt svakt gulhvit eller eggehviteaktig. Den har en svak lukt, kanskje litt syrlig, men lukten er vanligvis ikke stram eller vond hvis alt er i orden. 

Dersom utfloden endrer lukt, konsistens og farge, kan det være tegn på infeksjon. Det kan være at den blir blodig, gul, grønnlig eller hvit og osteaktig og ha strammere, surere eller fiskeaktig lukt. Da er det lurt å ta kontakt med en lege og ta en test.

Symptomer på sopp i underlivet er kløe på kjønnsleppene og huden rundt skjedeåpningen. Et annet vanlig tegn er at utfloden endrer seg og blir hvit og klumpete. Sopp er normalt å ha flere ganger i livet og er lett å behandle. Det beste behandlingen får du kjøpt reseptfritt på apoteket og består av en stikkpille i skjeden og krem du smører rundt kjønnsleppene og skjedeåpningen.

Mange jenter opplever at det kommer utflod lenge før de får mensen, opp mot 2 år før, og i denne perioden kommer det gjerne mer utflod enn det vil gjøre senere. Det er helt normalt og vil bedre seg etter hvert.

Jeg håper dette svaret var til hjelp for deg. Du vil også få litt mer informasjon om utflod, andre plager i underlivet og hva du kan gjøre i artiklene under.

Hilsen Helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Utflod - til glede og bekymring

Undertøy på tørkesnor (colourbox.com)

Utflod fra skjeden er noe alle kvinner har. Normal utflod holder underlivet friskt og gir god glid ved samleie. Forandring i utfloden kan være et tegn på en ubalanse i bakteriefloraen i skjeden eller sykdom.

Les mer

”Jenteplager” – små og større plager fra skjeden og i underlivet

Jente har smerter (colourbox.com)

Du ser plutselig noen nupper mellom kjønnsleppene som du ikke har lagt merke til før. Det klør eller kanskje skjedeåpningen litt sår? Mye av det som kan føre til bekymring, er helt vanlige små plager som går over av seg selv. Eller endringer som skjer fordi det er slik det skal være!

Les mer

Når kommer mensen første gang?

Jente tenker (colourbox.com)

Lurer du på når DU skal få mensen første gang? Det er ikke mulig å forutsi. Noen tegn kan allikevel fortelle deg noe om at den snart kommer igang. Les mer her om slike tegn og om andre ting om mensen du kanskskje har lurt på.

Les mer

Lukt fra underlivet - både hos jenter og gutter

Undertøy til tørk (colourbox.com)

Alle, både menn og kvinner, har sin særegne lukt fra underlivet. Ingen har en fullstendig luktfri intimsone, men uansett hvordan du lukter - det skal ikke lukte vondt.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse