Hopp til hovedinnholdet

Var det søvnparalyse jeg hadde?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei! For en stund siden hadde jeg mareritt, hvor jeg drømte at jeg døde. Når jeg døde våknet jeg, men jeg klarte ikke gjøre noe; ikke puste, ikke røre meg og ikke åpne øynene. Jeg syntes det var litt rart, så nå spør jeg her:) har googlet litt og funnet ut at jeg kanskje hadde søvnparalyse, men jeg hørte, så eller kjente ikke noe, jeg lå bare og fikk ikke puste. Så mitt spm er: var det mulig at det var søvnparalyse, og mistet jeg pusten på ekte..? Når jeg fikk pusten tilbake var jeg veldig andpusten.. tidligere har jeg også opplevd at jeg følte meg vektløs når jeg sov, og når jeg døste. Var det også kanskje søvnparalyse..?

Besvart 07.12.2018 14:13
 

Svar
Hei jente 14 år

Takk for at du skriver til oss i Ung.no.

Dessverre stiller vi ingen diagnoser på våre nettsider, så jeg kan ikke si om dette er søvnparalyse. Les gjerne artikkel nedenfor.

Søvnparalyse er en tilstand hvor hjernen våkner før kroppen rekker å følge etter. Dette kan skje når en våkner midt på natten eller ved innsovning. Søvn har mange stadier. Et av disse kalles REM (rapid eye movement) hvor vi drømmer. I dette stadiet, hvor vi har drømmesøvn, kobles musklene i kroppen ut. Dette er normalt for ellers ville vi kunne handle på det vi drømmer om og kunne skade oss selv eller andre. I noen tilfeller kan en oppleve at denne "muskelutkoblingen" sitter igjen i en kort tid etter at en har våknet, som er en søvnparalyse.

Under søvnparalyse er det ikke uvanlig at en kan oppleve å hallusinere. En kan få en følelse av at andre er i rommet og se og høre ting som virker veldig ekte, men som ikke er der i virkeligheten. Mange blir redde og kjenner frykt, og engstelige for å legge seg for å sove. 

Søvnparalyse er svært ubehagelig, men det er viktig å vite at det ikke er farlig. Noen venner seg til søvnparalyse slik at de etterhvert ikke blir så redde og etter en tid sover bedre. 

Hvis dette blir vanskelig for deg, bør du ta dette opp med din fastlege.

Ønsker deg lykke til videre!

Vennlig hilsen Helsesøster ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Råd til deg som sover dårlig

Jente våkner (colourbox.com)

Sliter du med å få sove godt, sovne når du legger deg eller med å komme deg opp om morgenen? Slik henger det sammen, og dette kan du gjøre.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Har du problemer med søvn?

Vi har tipsene for å få de timene på øyet du trenger.

Gå til vote


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Søvn
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om søvn