Hopp til hovedinnholdet

Hei, jeg er en jente på 13 år og lurer på hvordan jeg kan gå ned mye i vekt

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en jente på 13 år og lurer på hvordan jeg kan gå ned litt mye i vekt. Jeg sliter veldig med selvtilitt og hadde vært mye bedre hvis jeg hadde vært tynn, fordi det er magen jeg sliter mest med. Jeg er 1.64 cm og veier 62kg, jeg har tatt en test der det sto at jeg hadde for mye fett på magen, jeg trener håndball 2-3vganger i uken, og spiller kamp noen ganger i helgene. Alle vennen min er ganske tynn og passelig, me ikke jeg Jeg ønsker mer en noe annet i hele verden og bli tynn! Mamma og Pappa vil ikke høre på meg, og jeg vil ikke lage mer styr for de en de allerede har med søsteren min. Trenger virkelig råd til hvordan jeg kan gå MYE ned i vekt, Jeg har så dårlig selvtillit at jeg kan begynne og grine Er det noe spesielt jeg kan gjøre som jeg kanskje ikke har tenkt på før? Håper virkelig jeg får et svar og at dere kan hjelpe meg. Hilsen en 13år gammel jente som vil gå mye ned i vekt.

Besvart 09.12.2018 16:14
 

Svar
Hei, og takk for at du skriver til ung.no!
 

Det er mange på din alder som strever med forholdet til egen kropp. Alle lager seg et ideal på bakgrunn av venner, tv-serier, musikk-videoer, reklame, blogger etc og det er ikke alltid lett å leve opp til det hvis idealet er for perfekt. Men hvem er perfekt? Alle har noe de strever med, til og med de som utad ikke viser det. 

Det er ikke en bestemt vekt som er normalt for en med din høyde. Det normale er forskjellig fra person til person. Vi er alle født med vår spesielle kroppsbygning, som igjen er bestemt av arv fra egen familie. Derfor kan man ikke sammenlikne seg med andre. Tester som sier om du er tykk eller tynn er heller ikke noe du kan stole på. De tar ikke hensyn til din kroppsbygning. Så lenge du spiser variert og til faste måltider og ellers er frisk og trives på annen måte, er nok din vekt helt normal for deg.

Noen har som deg ønsker om å være tynnere og forsøker slankekurer. Det kan være helseskadelig for deg uten kyndig veiledning. Spis 4-5 måltider om dagen med sunn og variert kost, og vær i aktivitet flere dager i uken slik du er. Da vil kroppen holde seg sunn og frisk. Det er viktig at kroppen får næring som er i samsvar med hvor aktiv du er. Jo mer du trener jo mer må du spise. Når man er i puberteten er det ekstra viktig at man ikke mister for mye vekt. Kroppen skal vokse og utvikle seg og alt dette trenger man energi for å gjøre.

Det man kan tenke på er hva slags mat man får i seg.

  • Spis mer grønnsaker enn poteter/ris/pasta og fjærfe, kjøtt og fisk.
  • Forsøk å spise mer fisk og fjærfe enn kjøtt.
  • Spis frukt og grønnsaker til mellommåltider. Reduser saltinnholdet i maten. Unngå ferdigmat og poseprodukter som ofte inneholder mye salt. 
  • Kutt ut sukker og sukkerholdige matvarer, samt annet snop/snacks.

Drikk alltid et glass vann før hovedmåltidene. Det fyller opp magen og gjør at du får en tidligere metthetsfølelse.

Har du spørsmål om vekt er det fint å ta dette opp med helsesøster på skolen eller fastlegen din. Jeg kan ikke gi deg råd om dette da det er individuelt fra person til person. Helsesøster har høyde- og vektkurven din som du har fulgt siden du var nyfødt baby. Da kan du få informasjon om hva som er normalt for akkurat deg og eventuelt trygge råd om hva du kan gjøre om du trenger å gå ned i vekt uten at det går utover din helse.

Lykke til!

Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Tykk & tynn
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om tykk & tynn