Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg være syk?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei... jeg har en veldig uhyggelig opplevelse å dele. Altså i naturfag så jobbet vi med genetiske sykdommer, å da valgte jeg å skrive om kreft selv om jeg har et stærkt forbi for det ordet. Så ble jeg plutselig så redd en dag for å ha kreft selv. Etter en stund fikk jeg småe petekkier hvis det skrives rett, jeg ble så redd og jeg gikk til helsesøster. Hun hadde det samme, og hun sa at det ikke trengte å være noe feil med meg, å at folk får symptomer på kreft selv om de ikke har det. Jeg er bare så sykt redd for å ha det , i tillegg til det så fant jeg ut nylig at jeg har angst, har skjelvinger, muskelsmerter i lårene , å mye sånt. Hva skal jeg gjøre??!! Burde jeg ta det med ro?!!? Dette haster litt :( er så sykt redd..

Besvart 07.12.2018 18:52
 

Svar
Hei,

Takk for at du skriver til oss i ung.no.

Dette høres veldig slitsomt ut for deg og jeg synes det er fint å høre at du allerede har tatt kontakt med helsesøster. 

Jeg kan dessverre ikke si noe sikkert her om hva du strever med, men det høres ut som du har det vanskelig og at du har behov for å sette opp noen timer hos helsesøster fremover.

Petekkier (små blødninger i huden) kan oppstå av ulike grunner. Forskjellige virus kan f.eks. forårsake dette. En annen årsak kan være at du ikke har nok blodplater. Dette kan du sjekke ved å ta en blodprøve. Dersom du bekymrer deg veldig for hva dette kan være kan det være lurt å ta kontakt med fastlegen din for en undersøkelse. 

Du engster deg mye for at du kan være syk og det høres ut som du bruker mye krefter og energi på disse bekymringene. Det er derfor rimelig å tenke at de kroppslige symptomene du opplever (skjelvinger og muskelsmerter) kan sees i sammenheng med bekymringene dine. Dette er også noe du kan snakke med helsesøster om. Dersom du velger å bestille en time hos fastlegen tenker jeg det er viktig at du nevner det der også. All informasjon er viktig for at legen skal kunne gjøre en god vurdering. 

Jeg har lagt ved noen artikler som jeg anbefaler deg å lese. 

Jeg sender deg mange gode tanker. Ta godt vare på deg selv. 

 

Med vennlig hilsen psykolog

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Redd for å være syk? - om bekymring for sykdom, helseangst og hypokondri

Nervøs jente (colourbox.com)

Kan jeg ha en alvorlig sykdom? Det er ikke uvanlig å merke slike tanker, men for noen kan tankene ta mye tid og krefter. Sterke og overdrevne bekymringer for sykdom kan føre til det man kaller hypokondri eller helseangst.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse