Hopp til hovedinnholdet

Kan en få kvalme av angst?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei! I noen perioder sliter jeg med kvalme og brekninger. Jeg er mye engstelig og går å føler på en del angst, spesielt ved mye stress. Kan det fysiske ubehaget komme av angst? Det er helt akutt og kortvarig kvalme, jeg må ofte forlate der jeg er, i frykt for å kaste opp, da dette er en angst i seg selv. Noen ganger kan jeg også føle meg avslappet uten engstelse, der kvalme oppstår. Jeg spiser slik jeg skal og er ellers aktiv. Etter slik kvalme blir jeg stresset og har skjelvinger. Sliter mye med magesmerter ellers, uten kvalme...

Besvart 09.01.2019 01:18
 

Svar
Hei


Ja, kvalme og fysisk ubehag kan godt komme ved angst. Kroppen og psyken henger tett sammen. Noen ganger kan ting vi sliter med, «sette seg»i kroppen og gi fysiske plager. Og magen er kanskje det organet der følelsene setter seg best. 

Det at du skjelver, kan selvsagt tyde på psykisk årsak. Samtidig er det ganske vanlig å skjelve etter kvalmestillende oppkast uansett årsak. 

Men jeg kan ikke si at dine plager, din kvalme, «bare» skyldes psykiske årsaker, uten å ha undersøkt deg selv. Og en bør alltid utelukke fysiske årsaker før en konkluderer.

Så jeg vil råde deg til å gå til fastlegen med denne kvalmen. Etter å ha fått en  sjekk, vet du mer om hva årsaken er, og hva slags behandling (om for psykiske eller fysisk årsak) som er riktig for deg. Jeg ønsker deg alt godt!

Vennlig hilsen legen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Panikkangst

Jente får angst på gata (colourbox.com)

Panikkanfall er noe alle kan oppleve å få. Det er ikke farlig, men veldig ubehagelig. Har du litt mer kunnskap om hva som skjer i kroppen ved panikkanfall, kan det være til hjelp.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse