Hopp til hovedinnholdet

Kan man bli steril av snus?

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Kan man bli steril av snus og hvis man feks runker mens man har i snus er man steril imens da?

Besvart 11.01.2019 10:20
 

Svar
Hei

Vi vet ikke nok om effektene av snusing på evnen til å få barn og sterilitet.

Når man snuser får man i seg nikotin. Nikotinet får blodårene til å trekke seg sammen og blodsirkulasjonen blir dårligere, også til kjønnsorganene. Dette er et område hvor vi trenger mer forskning. I dyreforsøk med rotter har en sett at å tilføre kroppen nikotin over lengre tid kan påvirke testiklene. Det er mulig at dette kan påvirke rottenes forplantningsevne.

Dyreforsøk er ikke det samme som å undersøke noe hos mennesker, men rotter og mennesker har flere likheter som gjør at en tenker at funn i dyreforsøk kan ha likheter med hva som kan skje hos mennesker.

Hvis en ikke var steril fra før er det liten sjanse for at en er steril idet en har snus inne. Men det er en mulighet for at langvarig snusbruk kan påvirke fruktbarheten slik at noen kanskje kan få vanskeligere for å få barn. Om en kan bli steril av snusbruk vet vi ikke ennå.

Her kan du lese mer om konsekvensene for helsa av å snuse.

 

Vennlig hilsen
Tobakksveileder med psykologikompetanse

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fakta om snus

snusboks

Hvordan føles det å snuse? Er det helseskadelig og hva er aldersgrensen? Hvor lang tid tar det å bli avhengig? Er snus farligere enn røyk? Her får du forhåpentligvis svar på alt du lurer på om snus.

Les mer

Avhengighet

Jente røyker (colourbox.com)

Bruken av rusmidler og tobakk (nikotin), kan føre til avhengighet. Hva det skyldes, og hvordan det oppleves kan du lese mer om her.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse