Hopp til hovedinnholdet

Kan g-streng gi kjønnssykdommer når bakterier fra rumpen går til skjeden?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg bare lurte på en liten ting som poppet opp i hode mitt. Når man bruker stringtruser (G-streng), da kan jo disse bæsje bakteriene i rumpen gå ned til varginaen, så derfor lurte jeg da på om dette kan gi deg noe slags innfor skjønnsykdommer som for eksempel AIDS?

Besvart 11.01.2019 19:03
 

Svar
Hei jente 15 år. 

Så bra at du spør om dette. 

Du har ingenting å bekymre deg for.

Hvis du ikke har hatt ubeskyttet seksualitet med noen, har du ingen kjønnssykdommer/ seksuelt overførbare infeksjoner (SOI). Som du forstår av det siste navnet "seksuelt overførbare infeksjoner" er dette infeksjoner eller sykdommer som man kan få fra en annen person. Du har ingen slike bakterier i kroppen hvis du ikke har hatt seksualitet med noen. 

Sex og samfunns skriver; "Sykdommer som overføres ved seksuell kontakt kalles seksuelt overførbare infeksjoner. Smitten skjer ved kontakt mellom hud og slimhinner i munn, kjønnsorgan eller tarm. Noen seksuelt overførbare infeksjoner kan smitte via blod."

I tarmen har vi tarmbakterier. Hvis disse kommer helt inn i skjeden, kan slimhinnene i skjeden bli irriterte, eventuelt at man får en infeksjon. Selv om du bruker g-streng vil ikke slike bakterier komme helt inn i skjeden. 

Du kan altså slappe helt av med tanke på dette. 

Jeg håper dette er til hjelp for deg og jeg ønsker deg alt godt!

Hilsen helsesykepleier, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Hvilke helsespørsmål kan ung.no svare på?

Gutt har smerter (www.colourbox.com)

Du kan finne svar på det du lurer på om kropp, helse og seksualitet på ung.no i tillegg til at du kan finne informasjon og få svar på mye annet du lurer på. Men ung.no erstatter ikke lege, helsesykepleier eller krisehjelp.

Les mer

Oversikt over kjønnssykdommer

Kjønnssykdommer

Her er en oversikt over seksuelt overførbare infeksjoner (kjønnssykdommer) – hvordan de smitter, hvordan du kan beskytte deg, symptomer, behandling og konsekvenser.

Les mer

Bruk kondom for å beskytte deg mot kjønnssykdommer

Kondomer (foto: ung.no)

Kondom er den eneste prevensjonen som beskytter mot seksuelt overførbare infeksjoner. Selv om det brukes hormonell prevensjon, er det viktig med kondom i tillegg for beskyttelse mot infeksjoner.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse