Hopp til hovedinnholdet

Jeg sliter med et trykk i halsen

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei jeg har begynt å slite med et trykk i halsen, som om noe kveler meg. Halsen tetter seg av og til føles det ut som en klump i svelget. Det var ikke så ille, men nå har jeg det nesten hele tiden. Værst nå og om natten ligger jeg og får ikke sove. Er det noe angst som forårsaker dette? Jeg er aldri skvetten eller noe sånt, men nå i det siste så skvetter jeg for hver eneste ting og jeg ser ting, av og til ser det ut som om noe sånt skummelt spøkelse eller en figur. Når jeg bare går opp på rommet og ser så ser jeg det er noe skummelt som står der i et øyeblikk men så ser jeg at det bare er et skap eller en ting. Jeg vet ikke om jeg hallusinerte, men det er veldig skummelt. Jeg drømmer egt ikke noe serlig, men nå hver natt drømmer jeg. Dei er alltid så skumle og rare

Besvart 13.01.2019 18:14
 

Svar
Hei!

Jeg forstår at du synes det er ekkelt og skummelt når du har en følelse av en klump i halsen.

Det er vanskelig å si hva dette kan være. Jeg synes aller først at du skal få mamma eller pappa til å bestille en time hos fastlegen din. Det er viktig å sjekke ut at det ikke er noe i kroppen din som er årsaken til at du føler du har en klump i halsen. 

Hvis man er redd for noe så kan man kjenne en klump i halsen. Noen ganger kan det skje uten at man egentlig er redd for noe. Det kan være hjernen som oppfatter noe som skummelt og setter kroppen i "beredskap" for å takle det som er skummelt. Hjernen kan nemlig sette i gang dette av seg selv. Kanskje er det det som skjer når du ser ting som egentlig ikke er der. Du tror at det er noe skummelt, hjernen din registrerer det og lager en klump i halsen din. 

Jeg synes også du skal ta en prat med helsesykepleier på skolen eller på helsestasjon for ungdom der du bor. Helsesykepleier kan mye om det som skjer med kroppen når man er redd. Ved å sette ord på de tingene du ser og tenker på kan det kjennes lettere for deg.

Jeg håper dette var til hjelp for deg! 

Vennlig hilsen helsesykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Hvilke helsespørsmål kan ung.no svare på?

Gutt har smerter (www.colourbox.com)

Du kan finne svar på det du lurer på om kropp, helse og seksualitet på ung.no i tillegg til at du kan finne informasjon og få svar på mye annet du lurer på. Men ung.no erstatter ikke lege, helsesykepleier eller krisehjelp.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse