Hopp til hovedinnholdet

Føler meg svimmel og vil finne ut hvorfor, kan jeg sjekke det anonymt?

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Hei, jeg har vært litt småsvimmel i rundt 1mnd nå. Svimmelheten påvirker meg ikke i hverdagen, men er litt bekymret, og merkes ikke når jeg sitter stille. Jeg er i stand til å gjøre alle vanlige formål pluss trening uten noen som helst problemer. Symptomene merkes heller ikke til tider når jeg gjør disse tingene eller når jeg har det gøy. Jeg tror derfor at dette skyldes en svak form for angst, for på kvelden merker jeg symptomer. Det er bekymringer og redsel som kommer rundt leggetid for meg som gir meg en form for en unik redsel som jeg ikke hadde før. Jeg tror jeg utviklet dette etter en veldig stressende periode før jul. Dette kan kontrolleres lett ved at jeg bare så enkelt som reiser meg opp og beveger meg litt eller går på nettet. Jeg vurderer derfor å dra til en helsestasjon for ungdom for å få dette sjekket, om det er angstrelatert eller om det er krystalsyken eller virus i balansenerven, men kan dette gjøres anonymt? Må jeg ta oppkjøring på nytt om jeg har hatt lappen i 12mnd?

Besvart 12.01.2019 00:13
 

Svar
Hei Gutt 20, og takk for at du skriver til ung.no

Jeg syntes du har gjort deg gode refleksjoner, og det høres lurt ut å få det sjekket hos helsestasjon for ungdom eller fastlege. Du trenger ikke ta oppkjøring på nytt.

De som jobber på helsestasjon for ungdom (HFU) har taushetsplikt og kan derfor ikke informere noen andre om at du har vært der. Helsestasjonene bruker et journalsystem på dataen hvor de registrerer de som kommer inn og hva de trenger hjelp til. På den måten kan de følge opp de ungdommene som trenger oppfølging og vite hva som er gjort. I ditt tilfelle vil personen du snakker med, opprette et journalnotat og skrive der hva dere kommer frem til i samtalen og hvordan de skal hjelpe deg videre. Det er en kvalitetssikring på at du får den best mulige hjelpen og slipper å fortelle hver gang hva som ble sagt og gjort sist gang. 

Så du kan ikke være helt anonym på hverken helsestasjon eller fastlege, men ingen har lov til å si noe om hvorfor du er der, eller hva som har blitt diskutert, eller svare på spørsmål på om du har vært der i det heletatt. Dette er noe som har mye fokus hos oss som arbeider under taushetsplikt, og er nedfeldt i Norges lover. 

Jeg håper ønsket ditt om å være fullstendig anonym ikke stopper deg fra å oppsøke hjelpen, da jeg er enig med deg at det kan være lurt å finne ut av.

jeg ønsker deg alt godt og lykke til videre!

Med vennlig hilsen legen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Sjenert eller sosial angst?

Usikker? (colourbox.com)

Du har sikkert følt deg sjenert noen ganger? De fleste vil kjenne på dette i noen situasjoner i livet, og noen vil merker det mer enn andre. Noen kan oppleve at de er mer sjenert i perioder av livet, for eksempel i ungdomsalderen.

Les mer

Helsekrav for å få førerkort

Førerkort (foto: ung.no)

Hvis du skal fornye eller søke om førerkort for første gang, må du fylle ut en egenerklæring. Noen har også en sykdom eller tilstand som krever en legeerklæring.

Les mer

Hvilke helsespørsmål kan ung.no svare på?

Gutt har smerter (www.colourbox.com)

Du kan finne svar på det du lurer på om kropp, helse og seksualitet på ung.no i tillegg til at du kan finne informasjon og få svar på mye annet du lurer på. Men ung.no erstatter ikke lege, helsesykepleier eller krisehjelp.

Les mer

Helsepersonell har taushetsplikt

Helsesykepleier og taushetsplikt

Mange lurer på hvor grensen går mellom hva helsepersonell ikke kan si videre og hva de må si til foreldre eller andre. Helsepersonell har en streng taushetsplikt, men også andre plikter. Her får du vite litt mer om det.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse