Hopp til hovedinnholdet

Jeg har fått noen små klumper under huden, en bak øret, en i nakken. Hva kan det være? Hvorfor har jeg ikke hatt mensen min på 2 måneder? Jeg har ikke fått bryster enda, er det unormalt?    

Jente 15 år
 

Spørsmål
Hei : - )
1.)I det siste har jeg fått sånne små klumper på forskjellig plasser på kroppen, de sitter under huden og er ganske vonde, de er sånn cirka litt større enn en ert. Jeg har hatt en bak øret, en i nakken og nå har jeg en i bikinilinja ( har bare en om gangen). Det rare er at e forsvinner som regel i løpet av noen dager. Jeg syns det er skummelt og lurer på om det er noen form for blodpropper eller noe?! Det kjennes ut som det er små fettklumper, de er ganske harde. Har du/dere noe anelse om hva det kan være for noe, jeg er seriøst kjempenervøs for at det er no allvårlig. : - (
Klumpene er bare vonde når jeg tar på dem,men den jeg har i bikinlinja nå er likksom litt vond hele tiden. Ps. Klumpene vises ikke utenpå huden.

2.) Jeg fikk mensen litt før jul, hadde de to første gangen regelmessig men nå har jeg ikke hatt mensen på snart 2 måneder, er det unormalt? ( og har det kanskje noe sammenheng mellom spørsmål 1 )

3.) Jeg har ennå ikke fått bryster, er det unormalt?

Jeg HÅPER dere kan svare fort for jeg er kjempe redd for at det er noe allvorlig.

JEG ER KJEMPEREDD FOR AT DET ER NOE ALLVORLIG MED MEG, ANNGÅENDE KLUMPENE
Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei du!
 
1) Det er ikke unormalt å plutselig kjenne kuler/kjertler noen steder på kroppen. Som oftest er det lymfekjerteler bak øret og i nakken som er litt hovne, og det kan de være i forbindelse med en forkjølelse, halsvondt eller annet. Klumpen du har i bikinilinjen kan også være en lymfekjertel, men den skal ikke være så veldig vond og du skal kunne bevege på den.  
 
Dette går som regel over av seg selv, men hvis de er vonde og harde synes jeg du skal få en lege til å undersøke de. Du kan bestille en time hos legen på helsestasjon for ungdom.  
 
2) Av og til kommer ikke mensen som forventet, og det leder naturligvis til bekymring. De første årene man har mensen ,er det vanlig at den er uregelmessig fordi man ikke har eggløsning i starten, og det kan være flere måneders mellomrom mellom hver mens. Etterhvert vil de fleste bli nogenlunde regelmessige, så ikke fortvil og dette har ingen sammenheng med det første spørsmålet ditt.
 
3) Du er godt i gang med puberteten siden mensen er begynt, men du har enda flere år som du skal utvikle deg på, så det er ikke unormalt at brystene dine ikke har vokst så mye enda.
Noen hormoner får jentas og guttens kjønnsorganer til å forandre seg. Andre hormoner starter andre endringer i hele kroppen, så det går litt i rykk og napp en stund.  
 
 

Vennlig hilsen helsesøster
Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse


Quiz: Hva vet du om rettigheter og plikter på jobben?

Hva er frikort?